Schildpadden spotten
Reizen

Schildpadden spotten in Costa Rica

Staat schildpadden eieren zien leggen of misschien zelfs wel uit zien komen op je bucketlist? In Costa Rica is de kans groot dat je dat kunt zien. Ik was in vorig jaar in Samara en daar heb ik het leggen van de eitjes kunnen zien. Ik kan je vertellen dat dat bijzonder is om mee te maken.

In mijn hoofd zag ik het al helemaal voor me. Een verlaten strand waar een stuk of tien schildpadden op zijn hoogst aan land komen en dat ik daar dan in mijn eentje (oké, en met de rest van onze groep van 16 man) om heen sta. Met de bus vertrekken we van Samara naar Playa Ostional. Zodra we daar in de buurt komen, merk ik al dat dat verlaten strand niet zal gaan lukken. Het blijkt dat de schildpadden iedere maand rond nieuwe maan aan land komen. En dat zijn slechts vier dagen per maand. Iedereen wil dat zien en dan bedoel ik ook iedereen. Rijen auto’s staan langs de weg en massa’s mensen staan al op het strand. Dat had ik me dus iets anders voorgesteld.

Playa Ostional

Al die mensen zijn een mix van toeristen en de plaatselijke bevolking. De toeristen komen vooral voor de schildpadden. De plaatselijke bevolking is er vooral voor de eieren. Zij mogen namelijk legaal een groot deel van de eieren opgraven. Dat van die op zijn hoogst tien schildpadden ligt namelijk ook wat anders. Honderden (!) schildpadden komen per nacht aan land en één schildpad legt ongeveer 80 tot 100 eieren. De kans dat de eerste eieren dus uit zullen komen is klein, dus mag de bevolking ze hebben voor eigen doeleinden.

De eerste schildpad in zicht

Wij blijven gelukkig niet op het drukke deel, wij zoeken een rustiger plekje op. De eerste schildpadden worden ook al gespot, maar we worden toch vriendelijk verzocht door te lopen. Er zullen er nog genoeg komen, aldus de gids. De eerst volgende schildpad waar geen groepje mensen omheen staat, wordt door ons ingelijfd als studieproject. Zolang we niet pal voor de schildpad gaan staan mogen we haar van alle kanten bekijken. Het is ook wat hoor, al die belangstelling voor je bevalling. De schildpad lijkt zich toch niet te storen. Ze gaat onverstoorbaar door met een kuil graven voor haar eitjes.

Costa Rica

Je wilt zoveel mogelijk foto’s maken, maar af en toe is toch mooier om gewoon te gaan zitten kijken. Want het is wel een mooi  bijzonder moment. Zodra de kuil diep genoeg is, werpt ze haar eitjes in de kuil. Terwijl we vol aandacht staan te kijken naar deze ene schildpad komen er steeds meer schildpadden aan land. Vanuit de zee worden ze aangespoeld, waarna ze zelf een vermoeiende sleeptocht over het strand ondernemen. Je ziet ze ook af en toe even stoppen en ademhalen en weer door gaan.

Costa Rica

Wat uit zee komt, moet ook weer terug

Ondertussen is de eerste lichting ook alweer klaar om terug de zee in te gaan. Tergend langzaam slepen ze zich een weg terug. Zodra ze de zee bereiken is de opluchting haast voelbaar. Het enige wat mevrouw schildpad nooit zal weten is hoe het met haar kinderen zal vergaan. Een deel zal de zee bereiken, maar dat zal een moeilijke opgave worden. Rondom het strand in de bosjes zitten tientallen gieren rustig te wachten tot het lopend buffet geopend wordt.

In Tortuguero aan de oostkust kan het ook

Dit was één van de hoogtepunten van mijn reis door Costa Rica. Ondanks dat het natuurlijk een grote toeristische trekker is, was ik toch wel verbaasd over de hoeveelheid mensen op dat strand. In dat opzicht doen ze het aan de oostkust van Costa Rica beter. In Tortuguero National Park kun je ook schildpadden spotten, maar daar hebben ze een systeem waarbij je maar met een paar mensen tegelijk het strand op mag.

Heb jij al eens schildpadden in het wild eieren zien leggen? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.