Oak Alley Plantation
Reizen

Oak Alley Plantation

Oak Alley Plantation

Tijdens mijn korte bezoekje aan New Orleans bezocht ik ook een plantage. Rondom New Orleans en in de rest van het zuiden van de Verenigde Staten kun je deze plantages bezoeken.

Idyllische filmlocatie

Ik bezocht Oak Alley Plantation. Het landhuis ligt op een prachtige locatie en dankt zijn naam aan de dubbele rij eiken langs de oprijlaan. Deze idyllische locatie leent zich goed als filmlocatie. De film ‘Interview with the Vampire’ werd hier deels op genomen en Beyoncé nam hier haar videoclip voor ‘Déjà vu’ op.

Als we aankomen vangen we meteen een glimp op van het mooie huis en zijn oprijlaan. Het lijkt wel een sprookje. Het landgoed zelf is groot. We hebben een weids uitzicht over de suikerrietvelden. De lucht is strak blauw en de zon schijnt. Het is warm, heel warm. Het ziet er allemaal zo mooi en vredig uit.

Plantage met een verleden

We lopen naar het huis, waar we een rondleiding krijgen. Het huis is ingericht in de oorspronkelijke staat. We beginnen in de woonkamer en gaan dan via de eetkamer naar boven. Hier bekijken we de slaapvertrekken. Op de overloop gaan de deuren open naar het balkon. Vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht op de oprijlaan. Het ziet er allemaal heel mooi uit. Maar het grote huis vond ik eigenlijk niet het meest interessant.

Oak Alley Plantation

Oak Alley Plantation

Wat me meer interesseerde was de geschiedenis van de plantage zelf. Hoe mooi en vredig het er nu ook bij ligt, het is een plantage waar men vroeger met slaven werkte. Vorig jaar zag ik de film ‘12 Years a slave‘. Het mooie plaatje van de plantage in de hete zon krijgt dan wel een iets andere lading. In de tuin van het grote landhuis staan nog de oorspronkelijke huisjes waar de slaven in bivakkeerden. Hier is een tentoonstelling te zien over hoe de slaven moesten leven.

Je wordt weer even met de neus op de feiten gedrukt. Het ene moment sta je te vergapen aan het mooie luxe huis met al zijn rijkdom. Het volgende moment bekijk je een hutje van 2 bij 2 met slechts een stromatje om op te slapen, een tafel en een stoel. Meer niet. Ik vond het wel interessant om te zien. Ik vind het zeker een bezoek waard. Zeker als je een trip maakt door de zuidelijke staten van de VS.

Heb jij al ooit een plantage bezocht?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.