Marseille
Reizen

Een bezoekje aan het verrassende Marseille

Marseille is een stad die me in positieve zin heel erg heeft verrast. Het is een stad waarvan ik in eerste instantie dacht dat het een beetje een viezige havenstad zou zijn. Maar aangezien onze Middellandse zee cruise ook Marseille aan zou doen, heb ik toch maar wat onderzoek verricht. Ik kwam erachter dat het eigenlijk toch best een mooie stad zou moeten zijn. Dit was ook meteen een van de weinige bestemmingen waar ik ook echt nieuwsgierig naar was. Zeker ook omdat Marseille na Parijs de grootste stad in Frankrijk. Dan heb je toch snel een beeld van een grote drukke stad, maar dat bleek niet zo te zijn.

Marseille

Marseille

We meren vroeg in de ochtend aan in de cruisehaven van Marseille. We hebben een binnenhut, dus of het nu midden in de nacht is of midden op de dag, we merken er niets van.  Eenmaal bovenop het dek zien we in de verte de kathedraal Notre Dame de la Garde liggen en het gevangeniseiland Chateau d’If. In de verte dus, want ons schip ligt in het lelijke industriële deel van de haven, namelijk haven 4 (Môle Léon Gourret). We kijken uit over een fraai samenspel van oerlelijke containers en imposante hijskranen. Voor het geval je vergeten bent waar je bent, is op de bergen ‘Marseille’ geschilderd. Alsof je in Hollywood bent. De cruisehaven ligt een kilometer of acht van het centrum. Je kunt het lopen, maar dat is zonde van je tijd als je slechts een dag hebt.

De openbare bus is ook beschikbaar, maar wij kiezen de makkelijke weg. Voor $ 17 (bij een Amerikaanse rederij is de dollar eenmaal de lokale valuta) kopen we via de rederij een retourticket voor de shuttlebus die ons naar het centrum brengt. Het grauwe havengebied maakt langzaam plaats statige panden en grote winkelcentra. Bij het MuCEM worden we afgezet.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Gaan we naar het museum of naar wagen we de klim naar de Notre Dame de la Garde. We hebben slechts een dag, dus we moeten een keuze maken. We besluiten om in het oude centrum te blijven. We lopen langs Vieux-Port, de oude haven van Marseille. We vergapen ons aan de mooie jachten die in de haven aangemeerd liggen. Er ligt zelfs een heuse driemaster.

Le Panier

We zijn op weg naar het plaatselijke VVV. We zijn van plan om vanuit hier een stadswandeling te doen. We kiezen voor de route door de oude wijk Le Panier. Een wijk die op alle sites werd aangeraden. Na de lunch bij de zeer traditionele Starbucks gaan we op pad.

Marseille

Het is inderdaad erg leuk om er doorheen te lopen. Je vindt hier verschillende winkeltjes en restaurantjes. De sfeer van de middeleeuwse arbeidersbuurt die het ooit was, komt hier helemaal naar boven. Dat komt niet alleen door de smalle steegjes, maar vooral ook door de iets minder aangename geur die hier hangt. Het is een combinatie van het riool en de vuilnisbakken. Maar ondanks dat is het wel de moeite waard om er doorheen te slenteren. Zeker als je van graffiti kunst houdt. Veel muren zijn voorzien van mooie muurschilderingen. Wij waren er na het hoogseizoen, het was ook totaal niet druk.

Genieten van het uitzicht

Na de wandeling lopen we nog bij het MuCEM binnen. Dit is een cultureel centrum wat vooral als museum gebruikt wordt. Voor de tentoonstellingen betaal je entree. Dat doen we niet, wij gaan direct naar het café op de vierde verdieping. Vanaf hier hebben we namelijk een prachtig uitzicht over de stad en de haven. Het moderne gebouw is met een ijzeren brug verbonden aan een oud middeleeuws fort. Dit bleek ook de moeite waard om doorheen te lopen. Het fort zou niet misstaan in Game of Thrones.

Marseille

Marseille

In een dag krijg je een aardig beeld van de stad. Het centrum is lang niet zo druk als ik dacht. Je kunt er rustig rondslenteren, maar misschien komt dat ook omdat we na het hoogseizoen daar waren. Die ene dag was ook echt te kort. Marseille zet ik op mijn lijstje voor een weekendje weg om de stad nog verder te ontdekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.