Jerash
Reizen

Jordanië | Waan je in de tijd van de Romeinen in Jerash

Ooit was Gerasa een bloeiende Romeinse nederzetting. Het was een van de grootste steden ter wereld. Door de jaren heen hebben diverse bevolkingsgroepen hun sporen achtergelaten. Ook heeft de stad een aantal aardbevingen doorstaan. Begin 19e eeuw werden de overblijfselen van de oude stad Jerash ontdekt. De archeologische opgravingen zijn een van de belangrijkste en best bewaarde bezienswaardigheden in Jordanië.

Jerash

Lunch bij Artemis

Jerash ligt op een klein uurtje rijden van Amman. Wij komen rond lunchtijd aan. Op een steenworp afstand van de ingang van de oude stad ligt restaurant Artemis. Op het terras nemen we plaats. Het restaurant ligt op een heuvel, waardoor ik kan genieten van een prachtig uitzicht tijdens het eten. We kregen de keuze tussen het buffet of á la carte. Ik kies die laatste optie. Als voorgerecht wordt de hele tafel vol gezet met hummus en diverse andere dipjes en salades. Het bijbehorende platte brood wordt ter plekke gebakken en is heerlijk. Voor het hoofdgerecht ga ik voor het stoofpotje met kip. Het vlees is lekker mals en is goed gekruid. Ik vond het erg lekker.

Jerash

Jerash

Terug naar de Romeinse tijd

Met een volle buik rijden we door naar de oude stad Jerash. Bij de ingang is een speciaal opgezette souq. Wie wil kan hier wat souvenirtjes scoren. Eenmaal weer buiten, staan we bij de imposante triomfboog van Hadrianus. Die voorziet ons ook nog van een beetje van schaduw. De rest van het complex baadt in de zon. We lopen langs het Hippodroom richting de zuidelijke poort.

Jerash

Jerash

Via de zuidelijke poort komen we op het Forum, een ontzettend groot plein omringd door een groot aantal zuilen. Vanaf hier lopen we over de Cardo Maximus, dat wat ooit de hoofdweg was in de stad. Ik verbaas me nu al over hoeveel er nog overeind staat. Langs de hoofdweg staan verschillende ruïnes waarvan je nog goed ziet wat het ooit is geweest.

Jerash

We wijken van de hoofdweg af en lopen dwars over het terrein een heuvel op. Vanaf hier is goed te zien hoe uitgestrekt het complex is. In elke richting zie je wel iets staan. En dan te bedenken dat dit nog niet eens een kwart is. De rest van de stad ligt nog onder de grond.

Jerash

We lopen rustig over het terrein en zien verschillende tempels en kerken. In sommige ervan liggen nog zeer goed bewaard gebleven mozaïeken op de grond. Op weg naar de uitgang lopen we nog het South Theatre binnen, waar net een voorstelling is afgelopen.

Jerash

Zeker een bezoek waard

Wie Jordanië zegt, zegt Petra. Maar Jerash doet zeker niet onder voor Petra. Omdat het niet heel ver van Amman af ligt is het prima te combineren. Het is groot genoeg om ongeveer een halve dag te besteden.

Meer lezen over Jordanië? Ik bezocht ook Amman.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.