Amman
Reizen

Jordanië | Sightseeing in Amman

Vele films zijn er opgenomen en ook Wie is de Mol? is er geweest. Mede hierdoor stond een bezoek aan Jordanië best hoog op mijn lijstje. Onder andere vanwege de situatie in het Midden Oosten, kwam het er steeds niet van. Tot dit jaar. In april maakte ik een reis door het prachtige Jordanië. Natuurlijk kon een bezoek aan Petra niet ontbreken. Ook overnachtte ik in de woestijn. Ik ben gaan snorkelen in Aqaba en dreef in de Dode Zee. Maar de reis begon in de hoofdstad Amman.

Amman

In Amman kom ik pas laat in de avond aan. Het is donker, dus ik zie nog niet veel van de stad. Op de grote verlichte blauwe kubus met gele letters van Zweedse makelij na. Dat hebben ze hier dus ook. Amman is in de loop der jaren behoorlijk gegroeid en is gebouwd op zeven heuvels. De beste manier om van A naar B te komen is het gemotoriseerd vervoer. Ik heb hier en daar wel een stoep gezien, maar te voet zijn de afstanden gewoon veel te groot. In mijn geval neem ik lekker relaxed plaats in de bus van de reisorganisatie waarmee ik de rondreis door Jordanië maak.

Amfitheater

De volgende dag staat er een stadstour op het programma. Ondanks dat het pas half negen ‘s ochtends is, brandt de zon al aardig. Met de bus rijden we door de stad. De stad bestaat vooral uit wit gepleisterde huizenblokken die niet hoger zijn dan drie verdiepingen. Door zijn ligging is Amman behoorlijk uitgestrekt.

Amman

Amman

De eerste stop die we maken is het Amfitheater aan de voet van de heuvel Jabal al Jaufa. Het is het grootste antieke theater in Jordanië. Het werd gebouwd in de 2de eeuw n.c. en er kunnen maar liefst 6000 mensen in. Terwijl onze gids de nodige uitleg geeft, kijk ik rustig rond. Ik besluit ook om naar boven te lopen. Het is een eeuwenoud gebouw, dus de trappen zijn niet overal meer wat het geweest is. Aan de uiteinden zijn er wel iets modernere trappen te vinden, maar ik klim gewoon vanuit het midden naar boven. Als ik eenmaal boven kom en ik draai me om, heb ik eigenlijk pas door hoe hoog en steil het is. Zelf heb ik geen hoogtevrees, maar ik zou het spontaan krijgen, zo hoog is het. Ik geniet wel nog even van het uitzicht. Heel voorzichtig loop ik weer naar beneden, waar ik nog een bezoek breng aan het bijbehorende museum.

De Citadel

We rijden verder naar de Jabal al-Qala’a, oftewel de Citadelheuvel. Hier kan de geschiedenisliefhebber zijn hart ophalen. Het terrein staat vol met historische monumenten. Het zijn vooral Romeinse overblijfselen die je ziet. Ook staat er een Bizantijnse kerk. Deze heuvel is een van de hoogste in de stad, het uitzicht vanaf hier is fantastisch. Heel Amman strekt zich rondom uit, zowel het oude gedeelte als het nieuwe gedeelte met zijn wolkenkrabbers. Ik breng nog een bezoek aan het kleinschalige Archeologische Museum, waar diverse opgegraven dingen tentoongesteld zijn.

Amman Amman Amman Amman

Boulevard Abdali

Het is inmiddels tijd voor koffie. Hiervoor gaan we naar winkelcentrum Boulevard Abddali. Het contrast met de plekken van vanochtend kan niet groter zijn, zo hypermodern is dit complex. Het zijn vooral de duurdere winkels die je hier vindt. Vanuit hier rijden we richting het noorden, naar Jerash. Hier ligt een van de best bewaarde Romeinse steden ter wereld. Daar valt genoeg over te vertellen, dus dat bewaar ik voor een volgende keer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.