Kings Highway
Reizen

Jordanië | Van Amman naar Petra via de Kings Highway

Na twee dagen in Amman en omgeving te zijn geweest is het tijd om verder te reizen. Eindbestemming van vandaag is Petra en daar leiden vele wegen naartoe. Of eigenlijk zijn het er maar drie die echt noemenswaardig zijn. De snelste route is via de Desert Highway (oftewel weg nummer 15). Het is ook mogelijk om direct langs de Dode Zee te rijden (nummer 65 op kaart). Of je neemt de eeuwenoude Kings Highway (dat is de weg met nummer 35). Dit is voor ons toeristen ook de meest interessante, want er is een hoop moois te zien onderweg.

Kings Highway

Mount Nebo

Voor we daadwerkelijk op de Kings Highway zijn, gaan we nog eerst richting Mount Nebo. Volgens de bijbel is dit de plek waar Mozes over het beloofde land zou hebben uitgekeken, nadat hij zijn 40 jaren in de woestijn had doorgebracht. We staan op de top van de berg en het uitzicht over de Jordaanvallei is echt fantastisch, ondanks dat het een beetje heiig is. Je vindt hier ook de Herdenkingskerk van Mozes. Deze kerk werd al in de 4de eeuw gebouwd en in de afgelopen eeuw is begonnen aan de restauratie hiervan. De mozaïeken binnen in de kerk zijn heel erg goed bewaard gebleven. Als bezoeker dien je overigens je schouders en knieën te bedekken. Niet alleen in de kerk, maar ook het gebied erom heen wordt gezien als heilige grond. Vlak achter de kerk is een uitzichtpunt. Hier staat een bord met daarop de verschillende plekken die je vanaf daar zou kunnen zien. Dan moet het wel helemaal helder zijn. Omdat het bij ons wat heiig was, konden wij net de Dode Zee onderscheiden, maar verder niets. Neemt niet weg dat het uitzicht evengoed prachtig was.

Kings Highway Kings Highway Kings Highway

Madaba

We rijden door naar de middelgrote stad Madaba. We maken een korte wandeling door de stad met de Sint Joriskerk als einddoel. In deze kerk ligt een 6de-eeuwse mozaïek in de vorm van de kaart van Palestina, waarop de Jordaan, de Dode zee en de Nijldelta te zien is. Het is een grote oppervlakte dat nog te zien is. Ik verbaas me weer over hoe goed het er nog uit ziet. Na het bezoekje van de kerk, hebben we nog even tijd om op souvenirjacht te gaan.

Kings Highway

Wadi Mujib

Na Madaba rijden we de wildernis in. Het landschap is dor en droog, maar op de een of andere manier toch mooi. Het is vooral erg ruig. Dat zien we vooral als we uitstappen bij de Wadi Mujib. We stoppen op het uitzichtpunt dat op de dam uit kijkt. De kloof strekt zich onder ons uit. Ik had er graag ook daadwerkelijk in willen rondlopen, want dat schijnt ook heel mooi te zijn. Dat bewaar ik dus maar voor een volgende keer. Verder maken we nog een korte tussenstop in Shobak en tegen het einde van de middag komen we aan bij Little Petra.

Kings Highway

Little Petra

Ook dit is een kloof met in de rotsen een aantal uitgehakte kamers. Zoals de naam al aangeeft is het alleen iets kleiner dan het grote Petra dat iedereen kent van de plaatjes. Maar ondanks dat dit kleiner is, is dit ook al best indrukwekkend. Het is ongelofelijk dat men dit heel lang geleden met de hand allemaal uitgehakt heeft. Nu was ik er met een georganiseerde reis, dus qua timing hoefde ik zelf niets te regelen. Mocht je er zelf heen gaan, doe jezelf dan een plezier en zorg ervoor dat je tegen het einde van de middag hier bent. Waarom? Omdat dan de zon onder gaat en de lichtinval is dan heel erg goed.

Kings Highway

Kings Highway

Meer lezen over Jordanië? Ik bezocht ook Amman en Jerash.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.