La Fortuna
Reizen

Een avontuurlijke wandeling in La Fortuna

In La Fortuna zijn genoeg activiteiten te ondernemen. Wij deden een avondwandeling bij de Arenal Oasis Wildlife Refuge. Uiteindelijke doel was het spotten van de beroemde roodoogboomkikker. Of we die gevonden hebben, weet je als je verder leest. Er kruisten in ieder geval genoeg andere beesten ons pad.

Costa Rica_La Fortuna_4

Bij onze eigen lodge worden we opgehaald met onze eigen bus. Eenmaal bij Arenal Oasis krijgen we een flesje water en een zaklamp voor onderweg. Het is ten slotte een avondwandeling in het donker. De gids geeft ons nog wat tips. We moeten vooral heel goed om ons heen kijken én tegelijkertijd met onze zaklamp op de grond schijnen, zodat we niet per ongeluk op een beestje gaan staan.

Costa Rica_La Fortuna

Na de tips kunnen we aan de wandel. Al snel zien we een hagedisje en een kikker op een blad. Die zullen we nog vaker tegen gaan komen. Inmiddels is het ook echt donker geworden. Die zaklamp is echt wel nodig. We komen nog een wandelende tak, een sprinkhaan, wat vleermuizen in een boom en een duizendpoot tegen.

Ook zien we een spin. Volgens ons is het een vrij groot exemplaar. Volgens de gids worden spinnen in dit gebied onder verdeeld in de categorieën: klein, middelgroot, groot en OMG. Dit is volgens de gids eentje van de kleine categorie. Stiekem hoop ik dat we de OMG variant niet meer gaan zien…

Costa Rica_La Fortuna_2

We lopen verder en komen dan eindelijk op de plek waar we moeten zijn. Het doel van de wandeling is voor iedereen hetzelfde. Een mooie foto maken van de roodogige boomkikker die in ieder boek van Costa Rica prijkt. We zijn aangekomen bij wat poeltjes, waar die kikker goed gedijt. Ondertussen horen we een stukje verderop nog een groep mensen. Terwijl we met onze zaklamp op zoek zijn naar die kikker, voert de gids al roepend een gesprek met de gids van die andere groep.

Costa Rica_La Fortuna_1

Dan moeten we plotseling allemaal meekomen. We lopen een stukje verder en daar zijn we getuige van een moment wat niet zou misstaan in een NatGeo film. Voor ons, midden op het pad ligt een slang die net een enorme brulkikker gevangen heeft voor zijn diner. Dat moet natuurlijk ook vastgelegd worden. Enkelen van ons proberen dichterbij te komen. Maar onze gids is daar niet blij mee. Sterker nog, hij vertelt ons dat voor ons de lanspuntslang ligt, de meest giftige en gevaarlijkste slang van heel Costa Rica.

Costa Rica_La Fortuna_5

Daar sta je dan midden in de donkere jungle met je zaklampje op tien meter afstand. De slang heeft zijn maal net gevangen en ligt nu midden op het pad. We moeten uiterst voorzichtig zijn. Even erom of over heen lopen mag niet. Of we wachten of we gaan dezelfde weg terug. De slang heeft inmiddels door dat hij rustig kan gaan eten. Hij besluit zijn prooi mee de bosjes in te slepen. We wachten dus even totdat hij de bosjes heeft bereikt.

Costa Rica_La Fortuna_3

Uiteindelijk mogen we toch langs de slang in de bosjes. Een voor een lopen we door, we mogen niet stilstaan. We lopen door totdat we bij nog meer poeltjes aankomen. En daar zit ie! De roodogige boomkikker en hij heeft zijn vrouwtje meegenomen. Tijdens dit intieme samenzijn hebben ze aan aandacht geen gebrek. De camera’s klikken erop los. Dan vervolgen we de wandeling. We komen nog wat spinnetjes tegen en dan komen we bij de uitgang.

Het was een avontuurlijke wandeling. Eigenlijk was hij nog wat te kort. We zijn uiteindelijk maar een uurtje onderweg geweest. Maar omdat het donker was, leek het een stuk langer. Maar het was wel de moeite waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.