Films & Series

The Hobbit: An Unexpected Journey

Nadat ik het boek had gelezen, was ik ontzettend benieuwd naar de film. Of eigenlijk films. Het wordt namelijk een trilogie. Dit wist ik voordat ik het boek las. Toen ik het boek uit had, vroeg ik me toch echt af, hoe ze zo’n dun boekje in drie delen kunnen verfilmen. Inmiddels heb ik The Hobbit: An Unexpected Journey gezien en snap ik hoe dat gaat. De film volgt precies de gebeurtenissen in het boek, bladzijde voor bladzijde. En ja dan ben je natuurlijk wel even bezig om het allemaal te vertellen.

In dit eerste deel van de trilogie denkt de oude Bilbo terug naar het avontuur dat hij zestig jaar geleden beleefde met een stel dwergen. Bilbo probeert een zorgeloos en vooral avontuurloos leventje te leiden. Maar dan komt tovenaar Gandalf op bezoek. En hij brengt ook nog eens een stuk of dertien dwergen mee. Gandalf heeft Bilbo uitgekozen als veertiende lid van dit aparte reisgezelschap. Vanaf dat moment verandert het rustige leven van Bilbo totaal. Ze vertrekken richting de ‘Eenzame berg’, de vroegere verblijfplaats van de dwergen die nu ingenomen is door draak Smaug. Het zou geen spannend avontuur zijn als ze de berg zonder kleerscheuren zouden bereiken. Ze worden dan ook behoorlijk dwars gezeten door een stelletje orcs en aardmannen.

Zoals het regisseur Peter Jackson betaamt, zit de film goed in elkaar. In het begin dacht ik wel even dat het een lange zit ging worden, aangezien ik vrij snel doorhad dat het echt pagina voor pagina verfilmd is. En het werd ook een lange zit met bijna drie uur aan film, maar je hebt genoeg om te bekijken. Vooral het Nieuw-Zeelandse landschap geeft het geheel weer wat extra’s. Ook de special effects mensen hebben weer goed hun best gedaan.

Naast het feit dat het boek precies gevolgd wordt, zijn er nog enkele dingen die de film zo lang maken. Er zitten namelijk stukjes in, die niet in het boek voorkomen. Ook een aantal personages die wel in de film zitten, komen eigenlijk niet in het boek voor. Bij mij kwam daardoor het vermoeden naar boven dat deze trilogie qua films straks naadloos aansluit op de Lord of the Rings trilogie. Ik kan niet wachten tot kerst 2013 én kerst 2014, want dan zullen deel 2 en 3 wel in de bios te zien zijn. En volgens IMDB zit Legolas weer in deel 3. Dat is nog een extra reden om de film te gaan zien.

4/5 sterren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.