Films & Series

The Greatest Showman: een film om van te gaan houden

Een paar maanden geleden zag dolenthousiaste reacties voorbij komen over een bepaalde soundtrack. De film zou hier nog uit moeten komen, maar de soundtrack was er al. Normaal gesproken hoor ik de liedjes pas tijdens een film, maar op de een of andere manier lukte het me nu niet om te wachten. Ik ging voor de bijl en klikte de soundtrack van The Greatest Showman aan op Spotify…om het vervolgens op repeat te zetten. De trailer had ik nog niet eens gezien, maar ik wist alleen al op basis van deze liedjes dat ik deze film moest zien.

Van Arme sloeber tot miljonair

The Greatest Showman is het verhaal van P.T. Barnum. Hij groeit op als zoon van een arme kleermaker, wordt verliefd op de rijkeluisdochter Charity en is vastbesloten om alles anders te doen dan hoe hij is opgegroeid. Als hij zijn baan kwijtraakt, zal hij een manier moeten vinden om zijn gezin te onderhouden. Hij begint aan iets wat uit moet groeien tot het grootste spektakel dat de mensheid ooit gezien heeft. Hij is de grondlegger van het rariteitenkabinet met acts als de vrouw met de baard, de langste man, slangenmensen en andere acts die opzien baren. Het lukt hem om een groots circus op te zetten, maar hij wil meer en meer. Hij haalt de in Europa zeer populaire Jenny Lind naar New York, waarna een volledige tour volgt. Al zijn ziel en zaligheid stopt hij in de show, waardoor zijn gezin een beetje op een zijspoor komt te staan.

Visueel spektakel

Bij de eerste seconde wist ik het, hier ga ik van genieten. Ik zat er meteen in, maar dat mag ook wel als je een film zo’n titel mee geeft. Het showelement is zeer duidelijk aanwezig. Het openingsnummer is meteen veelbelovend. Het 19e eeuwse tijdsbeeld maakt het sowieso al een plaatje om te zien. En dan komen daar ook nog de fantastische showstukken tussendoor. Vooral de shownummers zijn geweldig om te zien. Ook genoot ik van het duet tussen Zac Efron en Zendaya, Rewrite the Stars.

Een stel oorwurmen van liedjes

Bij binnenkomst in de bioscoop hoor ik het al, ze hebben de soundtrack gewoon op staan. Het begint al goed met het openingsnummer The Greatest Show. Dan gaat meteen het dak eraf. Verder is het een mix van up tempo nummers en powerballads. Een van mijn favorieten is Never Enough, een powerballad die vooral heel veel weg heeft van de betere songfestivalballad. Van het soort met dramatische uithalen terwijl de windmachine volop draait. Daarnaast is This is Me ook een knaller. Tegen het eind van dat nummer wilde ik spontaan opstaan voor een staande ovatie, maar dat heb ik in die volle bioscoop zaal toch maar achterwege gelaten. De film eindigt met From Now On, een fijne country-achtige meezinger. Het is overigens niet zo dat er alleen maar gezongen wordt. Er wordt ook gewoon in gesproken.

De cast kan zingen

In de hoofdrol zien we Hugh Jackman, hij draagt de hele film. Het is absoluut geen straf om ernaar te kijken én te luisteren. Dat geldt ook voor Zac Efron in de rol van zakenpartner Phillip Carlyle. Ik ken hem vooral van High School Musical en qua zang is hij er toch echt op vooruit gegaan. Zendaya is voor mij helemaal nieuw, maar heeft me verrast. Wie me ook verraste was Michelle Williams en dan vooral op zanggebied. Het nummer Tightrobe is niet bepaald makkelijk, maar het kwam erg goed over. Keala Settle is degene die voor kippenvel zorgt bij het enorm sterke This is Me. De enige waarvan we niet weten of ze kan zingen is Rebecca Ferguson, die we zien in de rol van Jenny Lind. Die zet ze prima neer, maar zij is niet degene die Never Enough daadwerkelijk zingt. Dat is ene Loren Allred, die in het derde seizoen van The Voice USA niet verder kwam dan de top 20. Weten we dat ook weer.

The Greatest Showman is een aanrader!

Als musicalliefhebber ben ik laaiend enthousiast over deze film. Ik heb zelfs al gekeken wanneer de DVD uitkomt (voor de mede geïnteresseerden: dat is pas in mei). Ik heb ook nog nooit zoveel naar een soundtrack geluisterd als bij deze film. Iedereen die een beetje houdt van musical zal dit ook een leuke film vinden. Ik heb makkelijk praten, maar ik denk dat ook de niet musicalliefhebber dit een prima film zal vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.