Films & Series

Les Misérables: een zeer geslaagde musicalverfilming

Op een regenachtige zondagmiddag ergens in oktober 2008 ging ik richting Rotterdam. De eindbestemming was het nieuwe Luxor theater. De musical der musicals ‘Les Misérables’ had daar zijn plekje. Aangezien dat een must-see is voor iedere zichzelf respecterende musicalliefhebber moest ik die natuurlijk ook zien. Het was wel een stuk zwaarder dan wat ik gewend was, maar dat nam ik maar op de koop toe. Want wat heb ik ervan genoten. Wat een prachtige musical is dat. De cast was er een waar je u tegen zegt en het verhaal zat ontzettend goed in elkaar. Het heeft even geduurd voordat ik erachter kwam dat het verhaal niet verzonnen is door een stel musicalmakers. Nee, de musical scheen gebaseerd te zijn op een boek. Een boek van Victor Hugo. Het leek me toen wel leuk om het boek te gaan lezen. Maar dat was me wel een behoorlijke kluif, toch heb ik het uitgelezen. Daarna had ik alleen nog maar de cd van de musical om te genieten van de prachtige muziek….

…Tot vorig jaar het nieuws naar buiten kwam dat het  beroemde boek van Victor Hugo weer een verfilming zou krijgen. Er bestaat namelijk al een verfilming van het verhaal, maar dat is gewoon een film. Dit keer zou het de verfilming zijn van de musical. Ik als groot musicalfan werd hier natuurlijk zeer blij van. Zeker nadat ik zag wie de rollen zouden spelen. De producenten hebben niet direct de eerste de beste genomen. In de film komen onder andere Anne Hathaway, Helena Bonham-Carter, Sasha Baron Cohen, Amanda Seyfried, Russel Crowe én Hugh Jackman langs. Ook een cast waar je u tegen zegt.

Afgelopen zondag was het dan eindelijk zover. Ik heb de film gezien en ik ben zeer enthousiast. Sterker nog, ik ben nu nog steeds onder de indruk. Wat een mooie film is het geworden. De muziek is natuurlijk prachtig. Dat wist ik van te voren. Maar de film zelf mag er ook zijn. Het is zo gefilmd dat je echt het idee hebt dat je er echt bij bent. Er zat op verzoek van de producenten ook geen pauze in, waardoor je ook geen ongewenste onderbreking hebt gedurende het verhaal. Maar goed ook, want je kunt je ook echt goed inleven. De film is genomineerd voor verschillende oscars. Onder andere voor de acteerprestaties van Anne Hathaway en Hugh Jackman. En dat is zeer terecht. Van Hugh Jackman wist ik dat hij een musicalachtergrond heeft en dus zo’n zangrol wel aan kan. Maar van Anne Hathaway wist ik dat niet, maar zij heeft we wel verrast in de rol van Fantine.

In principe vind ik deze film een echte aanrader voor iedereen die een beetje van drama houdt. Want dramatisch is het wel, zakdoekjes zijn dan ook geen overbodig item in je handtas. Maar hou er wel rekening mee dat het dus de verfilming van een musical is. De film is van voor tot achter geheel gezongen. Daar moet je denk ik dan weer wel van houden om daar 2,5 uur naar te gaan zitten kijken. Maar goed, 2,5 uur Hugh Jackman is ook geen straf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.