Films & Series

Jurassic World: onverwachte spannende film

Jurassic_World

Afgelopen zaterdag zat ik sinds lange tijd weer eens in de bioscoop. Voor de verandering probeerde ik een nieuwe bioscoop uit, waar ik nog nooit was geweest. Ik ging naar Eindhoven naar de JT bioscoop. Ik zag daar de film Jurassic World. De bioscoop is heel goed bevallen. En de film viel ook heel erg in de smaak.

Ik ga nu iets bekennen. Ik heb Jurassic Park nog nooit gezien….echt niet…dat denk ik ten minste. Ik ken de stukjes wel natuurlijk, maar ik geloof niet dat ik hem ooit helemaal heb gezien. Als dat wel zo is, heeft die niet zo veel indruk gemaakt, wat me ook weer sterk lijkt. Toch weerhield me dat niet om Jurassic Park deel 4, zoals Jurassic World in de volksmond genoemd wordt, te gaan zien. En wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb. Dit is echt zo’n typische zomerblockbuster die je moet gaan zien. Door het simpele verhaaltje is hij in principe geschikt voor de hele familie, maar de sticker 12+ staat niet voor niets op de filmposter. Tenzij er ouders zijn die wellicht hun kind hetzelfde willen laten ervaren als wat ze zelf zo’n twintig jaar geleden aan trauma’s hebben opgelopen.

Het verhaal is simpel. Vanwege de aanstaande scheiding van hun ouders worden de broertjes Zach en Gray naar hun tante Claire gestuurd op Isla Nublar. Het eiland waar 22 jaar geleden nog Jurassic Park lag. Inmiddels is dat park ingeruild voor Jurassic World, een hightech pretpark waar men met de nieuwste technische snufjes kennis kan maken met de dino’s. Door vergaand wetenschappelijk onderzoek zijn ze in staat om hybride dinosaurussen te creeëren. Het publiek wil immers steeds beter geëntertaind worden. Het moet allemaal groter en vermakelijker.

Het laboratorium heeft inmiddels een gevaarlijke hybride Indominus rex ontworpen. Voordat die aan het grote publiek getoond kan worden, zullen eerst de muren van haar hok hoog genoeg moeten zijn. Wat men niet verwacht is dat de I-Rex over een zeer hoge intelligentie beschikt, met alle gevolgen van dien. Voor ik verder ga, eerst een waarschuwing, het hier volgende bevat een spoiler. Ik zal niet om de hete brij heen draaien, maar het beest ontsnapt. Waarna iedereen zal moeten vrezen voor zijn leven.

Maar dat had je misschien wel gedacht, want anders is het natuurlijk geen Jurassic film. Er moet natuurlijk wel wat spannends gebeuren. Omdat ik die vorige films niet had gezien, ging ik zonder verwachtingen naar de bioscoop. De film pakt heel positief uit. Hier en daar komen er verhaallijnen en personages voorbij die misschien niet helemaal passen. Maar dat maakt niet uit. Ondanks dat, is de film vanaf begin tot eind ontzettend spannend.

Vooral vanaf het moment dat die I-Rex ontsnapt zijn er genoeg momenten, die me op het puntje van mijn stoel lieten zitten. Ik wilde af en toe zelfs naar Zach en Gray schreeuwen dat ze vooral niet die kant op moesten gaan, want daar zit dat beest. En ik ben nog best nuchter ingesteld, dus als je dat als filmmaker bij mij klaar krijgt, heb je een goede film afgeleverd. Maar ja, met Steven Spielberg als producer mag je best wel wat verwachten.

De dino’s zien er stuk voor stuk heel goed gemaakt uit. Het is echt alsof je naar een soort natuurfilm met echte beesten zit te kijken. De menselijke personages zijn perfect voor het verhaal. Bryce Dallas Howard speelt de op het eerste gezicht keiharde zakenvrouw Claire, maar gedurende film ontpopt ze zich tot een mens met gevoel. Chris Pratt is als Raptor trainer de held van het verhaal. Ik zal niet te al te veel verklappen, maar ergens zit ook een liefdesverhaaltje verstopt. Ik zeg niet tussen wie.

Dan heb je natuurlijk ook nog de slechterik die natuurlijk graag zoveel mogelijk klaar wil krijgen, zonder er zelf wat voor te doen. Qua rollen en verhaal is de film één groot cliché, maar toch is het een spannende film. De eindscéne vormt ook echt het klapstuk van de film en daarna heb je je toch een goeie twee uur vermaakt.

Jurassic World is een aanrader. Het heeft alles in zich om een echte zomerfilm te zijn. En het wordt komende tijd toch te warm om iets te ondernemen. Dan kun je toch net zo goed in een gekoelde bioscoop deze film bekijken.

 

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.