Films & Series

12 Years a slave

Dit jaar won ’12 Years a slave’ de Oscar voor beste film. Ook het beeldje voor de beste vrouwelijke bijrol ging naar deze film. Lupita Nyong’o won deze prijs. Meestal ben ik niet zo’n fan van Oscar films. Ze zijn meestal saai en langdradig. Maar bij deze film had ik toch zoiets van dat ik deze moest zien. Mede dankzij de Oscar, maar ook vanwege de overwegend positieve reacties. Een paar weken terug zat ik dus in de bioscoop bij deze film.

12yearsaslave

De film vertelt het waargebeurde verhaal van Solomon Northup. Hij leeft als vrije zwarte man met zijn gezin in het New York van de 19de eeuw. Hij is succesvol violist en daardoor ook welgesteld. Hij wordt door twee heren gevraagd om een optreden te verzorgen. Maar van dat optreden komt nooit wat van terecht. De heren hebben helaas andere plannen. Solomon wordt ontvoerd en vervolgens als slaaf verkocht in het zuiden van de Verenigde Staten. In 12 jaar tijd werkt hij voor verschillende meesters. De een is nog wreder dan de andere. Na 12 jaar komt een Canadees op zijn pad. In deze man vind Solomon eindelijk iemand die naar hem luistert en die hem geloofd.

Laat ik maar meteen beginnen met te zeggen dat deze film alles behalve saai en langdradig is. In het begin wordt wel vaak geschakeld tussen heden en verleden, maar het is vrij snel duidelijk hoe het in elkaar zit. Het is een goede film. Maar hij is heftig. Het feit dat het echt gebeurd is maakt het nog extra wrang. Er wordt ook niets aan de verbeelding overgelaten. Wanneer de meester ophanging of zweepslagen eist wordt dat ook in beeld gebracht. Het is een film waarbij je na afloop nog wil blijven zitten om het allemaal even op je in te laten werken. Het is zeker ook een film die je aan het denken zet. Die Oscar is zeker verdiend. Zowel die voor de beste film, maar zeker ook die voor de vrouwelijke bijrol.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.