Boeken

Zoek het maar uit – Chantal van Gastel

Een tijdje geleden las ik voor het eerst een boek van Chantal van Gastel. Dat boek beviel me wel, maar de vervolgen daarop heb ik nog niet te pakken kunnen krijgen. Maar ze heeft ook nog een paar ‘losse’ boeken geschreven en daarvan zag ik ‘Zoek het maar uit’ bij de bieb liggen. Ik vond het wel weer eens tijd voor een boek voor even tussendoor en geheel afgaand op de schrijfster heb ik het boek meegenomen. Ik had een heerlijke chicklit verwacht voor lekker tussendoor. Maar dit boek is eigenlijk meer dan dat. Het was best een verrassing moet ik zeggen.

Ella is midden twintig. Ze is direct na school in een boekhandel gaan werken en daar werkt ze nog steeds. Samen met haar collega Milou heeft ze de grootste lol. Op liefdesgebied heeft ze het ook goed voor elkaar. Ze heeft zelfs al samenwoonplannen met Owen. Ook trouwen en kinderen zijn al ter sprake gekomen. Maar dan wordt de boekwinkel overvallen. Hierdoor gaat Ella anders naar het leven kijken. Ze realiseert zich dat het leven maar kort is, dus is het tijd om zich af te vragen of ze wel echt doet wat ze wil. Wil ze in de boekhandel blijven werken? Is Owen wel de ware? Of is dat Dex, haar jeugdliefde? Ze besluit om het even rustig aan te gaan doen. Ze trekt een tijdje bij haar broer Boris in Amsterdam in. En laat daar nou ook Dex wonen. Het wordt Ella wel moeilijk gemaakt om alles weer op de rit te krijgen. Maar ze kan altijd terecht bij haar oma. Omdat Ella altijd al de droom heeft gehad om een boek te schrijven, begint ze aan een boek over haar oma. En oma verteld haar alles over haar leven en vooral haar leven tijdens de oorlog. Ook dit helpt Ella uiteindelijk om de juiste keuzes te maken.

Het is een mooi verhaal over het najagen van je dromen en het leven leven wat je wilt leven. Ella wil alles uit het leven halen, nadat ze toch bijna is neergeschoten. Ook op liefdesgebied zal ze moeten kiezen. Het is wel een beetje voorspelbaar voor wie ze uiteindelijk gaat kiezen. Maar het verhaal op zo’n manier geschreven dat het wel interessant blijft, dat verzacht de voorspelbaarheid weer een klein beetje.. Door het verhaal heen wordt in het boek wordt ook uitgebreid het verhaal van oma verteld tijdens de tweede wereldoorlog. In eerste instantie heb ik me wel afgevraagd wat de toegevoegde waarde is van die stukken. Maar uiteindelijk komt ook dat allemaal samen.

Kortom, het is een mooi boek om te lezen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.