Boeken

The adventures of Tom Sawyer – Mark Twain

TS

In het kader van de augustus klassiekers maand las ik ‘The Adventures of Tom Sawyer’ van Mark Twain. Deze had ik nog in de kast staan. Ik had het boek hiervoor nog nooit gelezen, maar ik kende het verhaal wel in grote lijnen. Dit komt omdat het boek ook meerdere malen verfilmd is als film of als serie. Ook deze heb ik eigenlijk nog nooit gezien. Ten minste dat dacht ik, want op de een of andere manier liet het me toch niet los. Ik kende het ergens van. Na wat denkwerk en gegoogle wist ik eindelijk waar ik het van kende. Vroeger toen ik klein was keek ik naar Kindernet en Tom Sawyer was daar een van de series. Daar ken ik het van.

Maar nu terug naar het boek. Ik vond dit een heel leuk boek om te lezen. Het verhaal is spannend en is daadwerkelijk een groot avontuur. Tom Sawyer houdt wel van een beetje kattenkwaad. Zijn tante Polly, waar hij bij woont heeft haar handen vol aan hem. Ook in de liefde gaat het hem niet voor de wind. Hij heeft zijn oog laten vallen op Becky, het nieuwe meisje in de stad. Hij doet er alles aan om haar hart te veroveren.

Samen met zijn beste vriend Huck is Tom getuige van een moord, gepleegd door Injun Joe. De jongens besluiten het voor zich te houden, omdat ze anders denken dat Joe hen ook wat aan doet. Injun Joe probeert vervolgens de schuld in de schoenen te schuiven van de onschuldige Muff Potter. Dat zorgt voor een groot schuldgevoel bij Tom. Hij besluit om samen met zijn vrienden weg te lopen om piraat te worden. Omdat ze thuis voor verdronken worden gehouden, keren ze toch maar weer terug. Vlak daarna vind het proces tegen Muff Potter plaats. Tom besluit zijn stilzwijgen te breken en toch te vertellen wat er precies is gebeurd, waarna Injun Joe vlucht. Tijdens hun zoektocht naar een schat stuiten Tom en Huck op de schuilplaats van Injun Joe.

Het is een heel fijn boek om te lezen. Het verhaal speelt in de Verenigde Staten en de accenten worden in het taalgebruik meegenomen. Dat is even lastig, maar als je er even aangewend bent is het ook wel weer leuk om te lezen. Ik vind dit echt een aanrader. Het is echt een verhaal vol avonturen.


Titel: The adventures of Tom Sawyer

Auteur:Mark Twain

Uitgever: Penguin

ISBN: 9780140390483

Aantal Bladzijde: 256

Genre: Roman, Avontuur, Klassieker

Waardering: 4/5 sterren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.