Boeken

Reading Challenge: Update januari

Dit jaar doe ik mee met de Hebban Reading Challenge. De uitdaging bestaat uit 50 categorieën plus jokers voor als je een van de categorieën niet zit zitten. Afhankelijk van je eigen doel lees kies je een boek die in één van de categorieën past. Lees je een boek uit, kun je de categorie in de lijst afvinken. Dat is een van mijn favoriete bezigheden, lijstjes maken en dan afvinken. Mijn doel staat op 60 boeken, wat dus eigenlijk betekent dat ik eigenlijk voor iedere categorie een boek mag lezen. En dan heb ik er nog tien reserve. Ik ben van plan om maandelijks een update te maken over hoe het er mee staat. De eerste maand van het jaar is alweer bijna voorbij, dus vandaag de update van januari.

Deze maand heb ik zes categorieën kunnen afstrepen. Dat zijn de volgende:

Een boek dat je in een avond uit hebt

Voor deze categorie heb ik wel een beetje gesjoemeld. Ik lees eigenlijk nooit echt veel in de avond. Het is in ieder geval te weinig om een volledig boek
in één keer uit te lezen. En het moet natuurlijk wel leuk blijven. Dus nam ik een boek wat ik dit jaar toch wilde herlezen vanwege de film die dit jaar uit komt. Het boek had ik in een uur uit. Dus dat staat gelijk aan een boek wat je in een avond uit kunt lezen. Ik koos voor Fabeldieren en waar ze te vinden van Newt Scamander aka J.K. Rowling. Een must read voor de verstokte Potterfan.

Een boek zonder menselijke personages

Makkelijk was het niet om in deze categorie iets te vinden. Als fantasy liefhebber dacht ik zo klaar te zijn, maar in veel boeken komen to
ch echt mensen in voor. Vervolgens zag ik Waterschapsheuvel van Richard Adams staan bij de tips van Hebban. Daar ben ik naar op zoek gegaan in de bieb en die heb ik maar gelijk meegenomen. Ik ben blij dat ik het boek als een van de eerste dit jaar heb gelezen, want ik vond het niet echt heel spannend.

Een boek geschreven door iemand die jonger is dan dertig

De keuze is reuze in deze categorie. Uiteindelijk was de keus niet moeilijk. Ik koos voor een boek van een schrijfster die pas 22 jaar jong is. Het boek Delynia van Minca Huibertsheb ik al vaker zien staan in de plaatselijke boekhandel. Ik was nieuwsgierig genoeg om het eens te gaan lezen. En het bleek een grote verrassing.

Een romantisch boek van een mannelijke auteur

Dit was ook een makkelijke categorie. Ik koos voor het hoge zwijmelgehalte waarover de boeken van Nicolas Sparks beschikken. De films ken ik allemaal, al heb ik ze niet allemaal gezien. Ik vond het eens tijd worden dat ik ook de bijbehorende boeken eens las. Deze challenge vond ik een goede aanleiding. In deze categorie las ik Het beste van mij. Het boek is perfect voor deze categorie. Het is echt een vrouwenboek, zoals je dat van Sparks gewend bent. De romantiek spat ervan af. Extra pluspunt is dat het ook nog een ontroerende wending krijgt.

Een jeugdklassieker

Al een paar jaar ga ik naar het boekenfestijn. Ieder jaar kom ik terug met een stapeltje klassiekers, die vervolgens in mijn boekenkast verdwijnen. Uit deze stapel groef ik Peter Pan van J.M. Barrie op. Het verhaal ken ik uiteraard van de vele films die ervan gemaakt zijn. Ik vond het leuk om nu eens het boek te lezen. Het is ook een leuk boek om te lezen. Door het lezen, kwam ik er pas achter dat Peter eigenlijk best een verwend en irritante jongen is. Maar het is wel een mooi verhaal over fantasie en werkelijkheid.

Een boek met meer dan 500 pagina’s

Ook deze categorie was voor mij niet moeilijk, gezien mijn voorliefde voor Fantasy boeken. Die zijn over het algemeen behoorlijk aan de dikke kant. Onlangs won ik een hele stapel en laat daar nu een boek bij zitten die perfect in deze categorie past. Ik las De Stad van Stella Gemmell. Het bleek uiteindelijk wel een 500 pagina tellende worsteling te worden. Het verhaal, de personages en de omgeving heeft alles om een goede fantasyroman neer te zetten. Maar de uitwerking vond ik minder. Het is af en toe zelfs saai om te lezen. Ik was vaak de draad kwijt, omdat het nergens echt duidelijk wordt waar het over gaat en wie nu goed is en wie slecht. Er wordt veel in gevochten en elke zwaardslag wordt tot in detail uitgeschreven. Het verhaal springt van de hak op de tak met vreemde tijdsprongen. Sommige verhaallijnen verdwijnen zelfs en komen plotseling van uit het niets weer terug. Ik denk dat als dit een trilogie was geweest met meer uitleg dat het dan een stuk leesbaarder was geweest.

Hoe sta ik ervoor?

Zowel Peter Pan en Fabeldieren zijn niet de meest dikke boeken, dus deze zes boeken in één maand zijn vooral daaraan te danken. Maar ik heb daardoor wel een lekker begin op weg richting de 60 boeken.  Nog 54 boeken en 44 categorieën te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.