Boeken

Reading Challenge Update April

Reading Challenge

Dit jaar doe ik mee met de Hebban Reading Challenge. De uitdaging bestaat uit 50 categorieën plus jokers voor als je een van de categorieën niet zit zitten. Afhankelijk van je eigen doel lees kies je een boek die in één van de categorieën past. Lees je een boek uit, kun je de categorie in de lijst afvinken. Dat is een van mijn favoriete bezigheden, lijstjes maken en dan afvinken. Mijn doel staat op 60 boeken, wat dus eigenlijk betekent dat ik eigenlijk voor iedere categorie een boek mag lezen. En dan heb ik er nog tien reserve. Ik ben van plan om maandelijks een update te maken over hoe het er mee staat. Vandaag de update van April.

Trilogie

Ik heb een begin gemaakt aan de trilogie. Ik las De Reisgenoten, het eerste deel in de Lord of the Rings trilogie. De films ken ik wel, maar ik had de boeken nog steeds niet gelezen. Al staan ze wel al een hele tijd ongelezen in de kast.

Een boek met een kleur in de titel

Voor deze categorie las ik Half Zwart van Sally Green (dubbel kleur!). Dit was een onverwacht goed boek. Het gaat over Nathan die half witte heks en half zwarte heks is. Wit en zwart staan lijnrecht tegenover elkaar en dat vormt de nodige problemen voor Nathan. Het is een spannend geschreven boek.

Een boek dat een Hebban Award heeft gewonnen

Ik geef je de zon wilde ik eigenlijk in een andere categorie kwijt, maar toen zag ik dat het boek ook een Hebban Award heeft gewonnen in de categorie Young Adult. Dus heb ik deze categorie maar afgestreept. Die Award is niet meer dan terecht, wat een topboek!

Een boek uit je geboortejaar

Maar liefst drie boeken heb ik kunnen vinden uit mijn geboortejaar. Twee daarvan zijn alleen nog maar te krijgen in het tweedehands circuit. Duisternis over Sethanon van Raymond E Feist heb ik al eens gelezen, dus die heb ik dan maar laten zitten. Uiteindelijk zag ik dat Dans in het maanlicht van Catherine Cookson gewoon nog te krijgen was bij de bieb. Van de kaft en de achterflap sprong het glazuur spontaan van mijn tanden. Maar ik moet zeggen het viel me heel erg mee. Het was niet zo zoet als ik had gedacht. Het is een romantisch verhaal in Downtown Abbey tijd. Het was verrassend goed.  Overigens was mijn eerste keus voor deze categorie Het van Stephen King, die heb ik onlangs op de kop getikt op een rommelmarkt. Die gebruik ik dan maar voor de categorie ‘boek dat je eigenlijk te spannend vind’.

Een boek met een getal in de titel

Ik ben voortvarend begonnen in het boek Ready Player One van Ernest Cline. Maar daar ben ik halverwege mee opgehouden. Ik kwam er niet doorheen. Het was langdradig en teveel een opsomming van wat er allemaal in de jaren 80 aan videogames en muziek was. Misschien dat het gamers wel wat meer bevalt. Het boek heb ik inmiddels vervangen door Kind 44 van Tom Rob Smith.

Een boek van een selfpubber

Het woord selfpubber heb ik eerst moeten googelen. Maar het is iemand die zijn boek in eigen beheer uitgeeft. Weten we dat ook weer. Bijna had ik hiervoor een joker ingezet, maar toen kwam ik Hybrid tegen. Het was niet helemaal wat ik verwachtte, maar ik heb het wel uitgelezen, dus deze categorie kon ik ook afvinken.

Een boek waar je van moet huilen

Het gebeurde al met Voor jou van dezelfde schrijfster en ook bij het vervolg had ik een behoorlijke brok in mijn keel. Met Een leven na jou van Jojo Moyes kan ik deze categorie afstrepen.

Een boek wat zich afspeelt op een ander continent

Het is natuurlijk heel verleidelijk om hier gewoon Noord-Amerika te noemen. Veel van wat ik lees komt van schrijvers uit die hoek, maar dat zou geen uitdaging zijn. Dus koos ik voor Out of Africa van Karen Blixen. Een autobiografisch verhaal over het leven op een plantage in Kenia in de jaren dertig van de vorige eeuw. Het is een erg mooi verhaal, waarin Afrika goed tot zijn recht komt. Je zou het ook kunnen kennen van de gelijknamige film met Meryl Streep en Robert Redford.

Vrije Keuze

Ja, de vrije keuze. Die kan alles zijn en waarschijnlijk worden die ook meer boeken. Ik las Pupil van Julie Kagawa. Een boek over draken die in onze wereld worden geplaatst om te overleven. Ik had verwacht deze in de categorie ‘een boek vol magie’ te kunnen zetten, maar de magie ontbrak toch een beetje. Verder was er geen categorie waar ik hem kwijt kon, dus wordt die in dit hokje geplaatst.

Tussenstand

Verder las ik ook nog twee boeken die ik niet heb meegenomen in deze challenge. Daarmee staat de tussenstand op 24 gelezen boeken. Ik ben dus al bijna op de helft!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.