Boeken

Reading Challenge 2017 | Lees de wereld rond

We zitten alweer in augustus! Dat betekent dat ruim de helft van het jaar 2017 er alweer op zit. Het voelt als de dag van gisteren dat ik me aanmeldde voor de Reading Challenges van Goodreads en Hebban. Maar dat deed ik dus al een half jaar geleden. Wat heb ik gedaan in die tijd? In ieder geval een aantal boeken gelezen. Mijn doel was 50 en ik ben al over de helft met 30 boeken. Dus ik loop netjes op schema. Maar de grote vraag is natuurlijk of ik ook daadwerkelijk de wereld over gereisd ben met de Hebban ‘Reis de wereld rond challenge’. Met dertig boeken zou je zeggen dat ik toch best wel wat landen heb ‘gezien’.  Ik ben zeer voortvarend begonnen met exotische plaatsen, maar ik kom toch iedere keer weer terecht in de Verenigde Staten of Engeland. Maar daar staat wel tegenover dat ik ook wel een aantal niet aardse werelden heb bezocht. Benieuwd waar ik inmiddels al geweest ben? Lees dan snel verder.

Nederland

GalgenveldIk begin mijn reis in ons eigen landje. In Amsterdam om precies te zijn. In Galgenveld van Isa Maron wordt de stad opgeschrikt door een gruwelijke moord. De 19-jarige Kyra Slagter is als een van de eersten op de plaats delict. Tot grote ergernis van rechercheur Maud Mertens. Ze blijken elkaars hulp goed te kunnen gebruiken bij het oplossen van de moord. Ik vond dit een zeer geslaagde thriller.

Met Harten Sara van Thomas Olde Heuvelt blijf ik ook nog even thuis. Het is een boek waar je van houdt of niet van houdt. Ik zit er tussenin. Het gaat over Sara, ze heeft Asperger. Ze heeft grote moeite met het gescheiden houden van werkelijkheid en fantasie. Sem is verliefd op Sara en talentvol illusionist. Hij heeft Beesje bedacht en Sara heeft daar meer interesse in. Ik weet nog steeds niet zo goed wat ik gelezen heb. Het is een beetje een vreemd verhaal.

Ook las ik het boekenweek geschenk van 2016 (Lekker op tijd!), Broer van Esther Gerritsen. kwam ik weer thuis in Nederland. Het kwam voor mij niet echt goed uit de verf. Het gaat over Olivia, een drukbezette zakenvrouw die niet echt goed contact heeft met haar broer. Totdat bij haar broer een been afgezet moet worden. Het is een typisch koude zakenvrouw moet nu gevoel tonen verhaal. Het dunne boekje was voor mij iets te kort om het verhaal helemaal te vertellen. Tijd om daar lang bij stil te staan heb ik niet, want ik heb een vliegtuig te halen.

Zimbabwe

Na een lange reis kom ik aan in Zimbabwe met Glashard van Corine Hartman. Dit is het tweede deel in de Jessica Haider reeks. Na de moord op haar zoon heeft ze de zin van het leven weer hervonden door toe te treden tot Saligia, een geheim elitekorps dat ingrijpt waar justitie faalt. Eerste doelwit is de Antwerpse diamantair Bram Salomons, waardoor ik ook nog even een tussenstop maak in België. Als minnares van Salomons reist Jessica af naar Zimbabwe met als doel om het netwerk van zijn illegale handel in bloeddiamanten op te rollen. Dit is een fijne weglezer. Het is zodanig spannend dat je door wil blijven lezen. Het is af en toe wel iets te ongeloofwaardig. Maar dat vormt geen storende factor.

Ik zou nog graag op het Afrikaanse continent willen blijven, maar het verblijf is van korte duur. Op naar Zuid-Amerika.

Colombia

Met Drie minuten van Roslund & Helström kom ik aan in Colombia. Dit is het vervolg op Drie Seconden, wat ik niet gelezen heb. En ik denk dat dat wel nodig was, want ik had het idee dat ik af en toe iets miste. Piet Hoffman is volledig gefiltreerd in een Colombiaans drugskartel. Op één iemand na weet verder niemand ervan. Delen van dit boek spelen ook in Washington en Stockholm, dus die landen kan ik ook afvinken. Het verhaal zelf vond ik behoorlijk langdradig. Er zitten zeker spannende stukken in, maar ik had moeite om het uit te lezen. Ook hier in Zuid-Amerika is me een lang verblijf niet gegund. Ik vertrek noordwaarts.

Verenigde Staten

Ik kom aan in de Verenigde Staten waar me een lange rondreis wacht. Ik begin in Texas met Black Eyed Susans van Julia Heaberlin. Op een verlaten akker werd Tessa Cartwright tussen de stoffelijke overschotten gevonden. De dader belandt in de cel, maar twintig jaar later heeft Tessa het idee dat er iets niet klopt. De zaak wordt heropend en Tessa besluit de verdediging te helpen met het onderzoek. Het verhaal kent een interessante opbouw, waardoor het verhaal spannend had kunnen zijn. Er wordt echter teveel aandacht besteed aan de technische aspecten van het oplossen van een moord en dat haalt de spanning eruit. De ontknoping was onverwacht, maar de weg ernaartoe is veel te lang.

Vanuit Texas is het slechts een klein stukje naar de staat Georgia. In Jachtveld van Lee Child wordt een man doodgeschoten, de commissaris van de politie zwaar toegetakeld en de bankmanager verdwijnt. Verdachte nummer één is Jack Reacher. Hij komt toevallig in het slaperige provinciestadje, maar wordt meteen in de boeien geslagen. Jack is voormalig lid van de militaire politie en besluit de plaatselijke politie op eigen houtje te helpen met het zoeken naar de echte dader. Dit eerste deel uit de Jack Reacher serie is een boek vol actie. Het leest als een actiefilm. Geen moeilijke verhaallijnen, gewoon recht toe recht aan. Het boek komt uit de jaren negentig en heeft daardoor ook een heerlijk nostalgische setting.

Vervolgens brengt Mystic van Alyson Noël me naar New Mexico. Dit is het derde deel van The Soul Seekers trilogie. Inmiddels heeft Daire met behulp van haar oma geleerd hoe ze met haar krachten om kan gaan. En dat is net op tijd. Het dorp wordt geregeerd door de Richters, die vastbesloten zijn om ook te regeren over de Onderwereld, Middenwereld en Bovenwereld. Daire zal dit moeten tegenhouden. Klein detail is wel dat ze stapelverliefd is op Dace, die door kwade krachten gekoppeld is aan zijn Evil Twin Cade. Het lezen van dit boek was een aardig tijdverdrijf, maar meer ook niet.

Ik blijf nog even in The States, maar ik heb geen idee waar. De Chemicus van Stephanie Meyer (dat is dit van Twillight) is haar eerste thriller. Een voormalig geheim-agent moet nog een laatste zaak op zich nemen om haar naam te zuiveren. Het is zo geheim allemaal, dat zelfs de dienst waar ze voor werkte geheim was. Ze wordt tegengewerkt door de CIA die de doodgewaande tweelingbroer blijkt te zijn van haar doelwit. Wat volgt is een ietwat vreemde driehoeksverhouding. Het verhaal is voorspelbaar. Het is zeer gedetailleerd af en toe, sterke maag is aan te raden. Dat was niet te zeggen van Sterrenstof van Krystal Sutherland. Wat vond ik dat een mooi verhaal. Henry is nooit verliefd geweest, totdat Grace op het toneel verschijnt. Ze is maar een vreemde vogel. Maar Henry zet alles op alles om haar hart te winnen. Origineel American High School verhaal. En door de vele Harry Potter verwijzingen scoort dit boek extra punten.

Het einde is nog niet in zicht in de VS. Ik las Orphan X van Gregg Hurowitz over Evan Smoaks. Hij zit in een geheime organisatie die mensen die ten einde raad zijn helpen. Als een soort huurmoordenaar ruimt hij de rotzooi op die anderen achterlaten. Maar hij wordt zelf ook in de gaten gehouden. Dit boek was minder spannend dan ik had gedacht. Totaal helemaal niet spannend was De vrouw van de tijdreiziger van Audrey Niffenegger. Clare en Henry kennen elkaar al heel erg lang, al sinds Clare een klein meisje was en Henry een man van 36. Maar toch trouwen ze als ze beiden in de twintig zijn. Henry heeft een zeldzame afwijking, waardoor hij kan tijdreizen. Op zich is niet geen slecht uitgangspunt, maar het verhaal is erg langdradig.

Mijn reis door de Verenigde Staten sluit ik af in de staat New York met Bezwering van Kelley Armstrong. Chloe wil alleen maar een zo normaal mogelijk leven, maar dan begint ze overal spoken te zien. Ze belandt in een gesloten inrichting met de diagnose schizofrenie. Zonder commentaar gaat ze akkoord met de behandeling, maar al snel merkt ze dat het leven in Lyle House niet echt helemaal goed in elkaar zit. Dit vond ik echt een spannend boek, het vervolg staat inmiddels op mijn veel te lange nog te lezen lijst. Het is tijd om de Verenigde Staten te verlaten en weer terug naar Europa te vliegen.

Scandinavië

Ik maak een tussenstop in IJsland met Onland van Arnaldur Indridason. Hierin wordt bij een krachtcentrale een verminkt lichaam ontdekt. Er zijn aanwijzingen dat de dode iets te maken heeft gehad met de militaire basis op de Miðnesheiði. Maar aan samenwerking met de politie denkt men daar niet. Hoofdinspecteur Erlendur probeert er toch alles aan te doen om de zaak op te lossen. Daarnaast moet hij zijn aandacht verdelen. Hij werkt in zijn vrije tijd ook nog aan de zaak van een meisje die 25 jaar eerder spoorloos verdween. Net als in de andere boeken van Indridason is ook dit weer geschreven in korte zinnen. Het is het niet spannendste boek wat ik dit jaar heb gelezen, maar ik had het wel snel uit.

Veel spannender werd mijn tripje naar Zweden. Ik las Memento van Emilie Schep. Officier van justitie Jana Berzelius wordt ingeschakeld om de moord op het hoofd van de immigratiedienst te onderzoeken. De dader lijkt een kind te zijn. Tijdens het onderzoek komen er bij Jana herinneringen naar boven van haar eigen verleden. Heden en verleden wisselen elkaar af en dat maakt dat je het boek moeilijk weg kunt leggen.

Groot-Brittanië

Het was overigens wel behoorlijk koud, daar in het hoge noorden. Niet dat Engeland nu zoveel warmer is, maar daar kwam ik wel terecht met Doodsimpel van Peter James. Als vrijgezellengrap besluit een groep vrienden Michael Harrison levend te begraven in een doodskist met daarin een fles Whiskey en een walkietalkie. Maar dan krijgen de vrienden een fataal auto ongeluk. In een ruk heb ik dit uitgelezen, wat is dit een spannend boek! Het is verre van voorspelbaar. Genoeg plotwendingen die je in het verhaal houden. Het was lastig om het weg te leggen.

Met De verdenking én Het verlies van Michael Robotham blijf ik nog even in Engeland. In Londen om precies te zijn. Dit zijn de nummer 1 en 2 in de serie over Psycholoog Joseph O´Loughlin. Beide boeken zijn spannend tot het einde. Verder las ik nog Later van Rosamund Lupton. Op papier een thriller, maar echt heel spannend wordt het nergens.

Frankrijk

In Frankrijk kom ik tot rust met de heerlijke roman Portret van een vrouw van Jojo Moyes. Zij staat garant voor mooie romantische verhalen. En dit is zeker geen uitzondering. Het verhaal begint in de eerste wereldoorlog, waarin Sophie zichzelf en haar familie in leven zal moeten houden in tijden van oorlog. Haar man vecht aan het front, terwijl de Duitsers haar dorp bezetten. De commandant is gefasineerd door Sophie en vooral door het portret van haar. Vervolgens maken we eens sprong in de tijd naar het heden, waarin Liv een schilderij krijgt van haar pas overleden man. Dit is haar enige herinnering en wil het schilderij graag in bezit houden, maar er zijn meer kapers op de kust. Net als bij alle andere boeken van Moyes vond ik dit een erg mooi boek.

Ik blijf nog even op het Franse platteland, maar ik kom ook nog even in China. Het zijn niet bepaald de huidige landen zoals we die kennen, maar het is ver in de toekomst. Ik las namelijk Scarlett van Marissa Meyer. Dit is het tweede deel in de Lunar serie. Cinder las ik al eerder, daar was ik heel enthousiast over. En ook Scarlett vond ik een erg goed boek. Waar bij Cinder het verhaal van Assepoester als inspiratie is genomen, is het nu roodkapje. Ik vond Scarlett zelfs ook nog beter dan Cinder.

Op wereldreis in één boek

Als je nog een beetje achterloopt met je checklist, kun je maar het beste een boek lezen dat meerdere landen bezoekt. Dus las ik De luchtsleutel van James Frey, het tweede deel in de Endgame serie. Endgame vond ik al ontzettend spannend en deel twee gaat op dezelfde voet verder. En ik kon een hoop landen afvinken, zelfs landen die niet eens op de lijst stonden. Dit boek bracht me naar Peru, China, Japan, Australië, Ethiopië, Italië en Engeland. Zoveel plekken, zoveel personages, maar het bleef spannend tot het eind.

Ik verliet zelfs de aarde…

Het voordeel van een wereldreis in boeken, is dat je op plaatsen komt waar je normaal gesproken niet zo snel zou komen. Op Mars bijvoorbeeld. Met Phobos van Victor Dixen heb ik ieder geval al de reis gemaakt. En die was me toch een partij spannend! Verder bezocht ik de Zes Hertogdommen met De moordenaar en de Nar van Robin Hobb. Deel één in de nieuwe serie over Fitz en de Nar. Het was lang geleden dat ik weer eens een boek van Hobb las. Maar ik zat er meteen weer helemaal in. Ook las ik Een fakkel tegen het duister van Sabaa Tahir. Het tweede deel in de Vuur en As serie. Deel één was ontzettend spannend en dit tweede deel doet daar niet voor onder. Als laatste reisde ik af naar Prythian met  Hof van Doorns en Rozen en Hof van Mist en Woede van Sarah J Maas. Over het eerste deel was ik niet zo heel erg enthousiast, maar deel twee maakte heel veel goed!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.