Boeken

Kind 44 – Tom Rob Smith

Wat was dit een spannend boek! Kind 44 heb ik al vaker in mijn handen gehad toen het pas uit was en dat is al even geleden. Toch heb ik het nooit mee genomen naar huis. Totdat ik het onlangs voor een mooi prijsje op een rommelmarkt zag liggen. Toen dacht ik, laat ik het dan toch maar eens meenemen. En dat heb ik gedaan. Ik nam het mee, ik las het en het bleek een van de beste thrillers te zijn die ik ooit gelezen heb. Het is allesbehalve voorspelbaar en het heeft interessante personages.

Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de Sovjet Unie van vlak na de oorlog. Stalin is aan de macht en alles wat niet in het mooie Sovjet plaatje past is strafbaar. Er blijkt een seriemoordenaar actief te zijn die het heeft voorzien op kinderen. In de Sovjet-Unie is dat onmogelijk, alleen politieke misdaden bestaan. Alleen als je al denkt aan de mogelijkheid dat een burger kinderen vermoord, ben je strafbaar. De moorden worden met een verzonnen logische verklaring in de doofpot gestopt. Officier van de geheime dienst Leo Demidov doet in eerste instantie precies wat hem gezegd wordt. Maar nadat er weer kind vermoord lijkt te zijn, gaat hij met gevaar voor eigen leven op zoek naar de waarheid.

Het eerste wat me opviel toen ik het boek open sloeg, was dat de spreekzinnen cursief gedrukt zijn. In andere boeken staat dat tussen aanhalingstekens. Die zijn achterwege gelaten, waardoor het wel een grote lap tekst is om doorheen te komen. Het is geen makkelijk boek, het taalgebruik is af en toe wat formeel. Toch had ik daar zelf geen moeite mee. Je moet er even in komen, maar het verhaal is spannend genoeg om je te laten doorlezen. Dit boek valt ook niet voor niets in het genre ‘Literaire Thriller’. Dit is nu echt een voorbeeld waarbij ik de toevoeging ‘literair’ ook echt vind passen.

Het verhaal is zo ontzettend spannend geschreven dat je gewoon door moet blijven lezen. Het verhaal zit vol onvoorspelbare plotwendingen. Met als klap op de vuurpijl de wending die het verhaal neemt als ze door hebben hoe het zit met die moorden. Ik zou daar dolgraag meer aandacht aan willen besteden, maar het gevaar op spoilers is te groot. Je zult echt het boek moeten lezen.Ik kan je wel alvast vertellen dat ik het echt niet aan zag komen. H

Kind 44 eindigt met een wagenwijd open einde. Dit schreeuwt om een vervolg en gelukkig is dat er ook van gekomen. Het vervolg zal ik ook zeker gaan lezen. Kind 44 is echt een aanrader voor iedereen die van thrillers houdt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.