Boeken

In september lees ik uit eigen kast

Laten we het eens hebben over mijn boekenkast. Ik heb één boekenkast en die zit bomvol. Mijn boeken staan dubbel geparkeerd. De boekenplanken zijn net hoog genoeg om twee boeken boven elkaar te plaatsen. Ze staan dus niet alleen achter elkaar, maar ook boven elkaar. Naast mijn kast staat een enorme stapel boeken die helaas geen plekje hebben kunnen bemachtigen in mijn kast. Die boeken in die boekenkast hebben een probleem. Veel van die boeken staan daar al zo lang in zonder dat ze gelezen zijn.

Dit zal voor veel lezers een bekende situatie zijn. Je koopt een boek, zet het vervolgens in de kast en gaat dan gezellig naar de bieb. En die bieb boeken hebben nou eenmaal een termijn, waardoor die gekochte boeken veel later pas gelezen worden. Ik had voor mezelf al een regel ingesteld dat ik voor elke lading biebboeken minstens één eigen boek lees. En dat lukt aardig, maar die stapel nog te lezen boeken wordt maar niet lager. Boekensite Hebban heeft daar de oplossing voor gevonden. De gehele maand september is het ‘Lees uit eigen kast’-maand. Dat wil dus zeggen dat je de hele maand alleen maar eigen boeken leest. Klinkt makkelijk, maar bezoekjes aan de bieb en/of boekhandel mogen wel, maar neem vooral niets mee naar huis!

In vind het een prima plan. Ik heb nog even getwijfeld of ik mee zou doen. Ik ben namelijk bijna de gehele maand september op vakantie. En er is toch echt slechts 1 koffer van 20 kilo toegestaan. Een E-reader heb ik niet, dus ik zal echt mijn fysieke boekenstapel weg moeten werken. Maar die voorraad Dwarsliggers en Bookazines ligt ook niet voor niets in de kast. Ik heb dus toch een stapel bij elkaar gezocht voor de ‘Lees uit eigen kast’ – maand. Ik heb uiteindelijk tien boeken, waarvan ik er negen mee ga nemen op vakantie (tenzij de weegschaal iets te veel uitslaat naar de verkeerde kant).

Welke boeken ga ik dan lezen?

Voor september liggen de volgende boeken klaar:

  1. De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry van Rachel Joyce
  2. De verwarde cavia van Paulien Cornelisse
  3. En ze was van Alison Gaylin
  4. Feniks van Deon Meyer
  5. Gangster Anders en zijn vrienden van Jonas Jonasson
  6. Leeuwentemmer van Camilla Läckberg
  7. Sinds je weg bent van Anouska Knight
  8. Winterhemel van Nora Roberts
  9. Zes jaar van Harlan Coben
  10. Zomerhuis aan het zwembad van Herman Koch

Ga ik ze ook allemaal lezen?

Ja, dat is een goede vraag. Tien boeken voor één maand is voor mij echt heel erg veel. Maar het voordeel is dat ik vakantie heb en daardoor toch ook wel wat vrije tijd. Daar ga ik dan ook gebruik van maken. Bijkomend voordeel is dat ik minder snel in de verleiding kom om een bezoekje aan de bieb of boekwinkel te brengen. Ik ben ten slotte niet in het land. Ik zal er alleen aan moeten denken dat ik na terugkomst niet meteen naar de bieb ren. Maar verder moet het wel lukken om in ieder geval twee boeken van het lijstje uit te lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.