Boeken

De Graaf van Monte Cristo – Alexandre Dumas

Klassieke literaire werken zijn normaal gesproken niet de boeken die ik snel van de boekenplank af pak. Maar af en toe maak ik een uitzondering. Zo ook toen ik ‘De Graaf van Monte Cristo‘ van Alexandre Dumas bij de bieb zag staan. Ik kende het verhaal wel een beetje, omdat ik jaren geleden de film zag. Dit boek staat ook al een tijdje op mijn ‘wil ik lezen’ lijstje. Ondanks dat het boek maar liefst 1164 pagina’s telt, heeft dat me er niet van weerhouden om het mee te nemen om te lezen. Het heeft ook even geduurd voordat ik het uit had, maar het was zeer de moeite waard.

Het is een behoorlijk dikke pil. Het is ook een boek wat stamt uit 1844, je zou dus verwachten dat het wat aan de saaie langdradige kant is. Maar saai is het geen moment. Het is van begin tot eind erg boeiend geschreven. Het is een verhaal vol romantiek, hoop en wraak, zoete wraak.

Het verhaal speelt in de tijd van Napoleon. Het begint tijdens de honderd dagen voor de slag bij Waterloo, wanneer de keizer vanuit zijn verbanningsoord Elba nog een laatste poging doet om in Frankrijk de macht te grijpen. In die tijd is iedereen Royalist en dus loyaal aan de koning. Ben je dat niet en ben je Bonapartist wordt je gezien als verrader van het koninkrijk.

De jonge Edmond Dantés is stuurman op ‘Le Pharaon’. Tijdens de lange reis naar huis overlijdt de kapitein, waarna Edmond het bevel overneemt. Hij willigt ook de laatste wens in om langs Elba te varen om een pakketje af te leveren. Edmond krijgt ook een brief van de keizer terug die hij uiteindelijk in Parijs moet afleveren. Maar daar komt die nooit aan. Danglar, de boekhouder van ‘Le Pharaon’ had graag zelf kapitein willen worden. Caderousse, de buurman van de vader van Dantés is jaloers op het loon wat Edmond kreeg. En dan is er nog een derde, Fernando Mondego. Een volle neef van de mooie Catalaanse Mercédes die hoopt dat hij ooit met haar mag trouwen. Maar Mercédes is al verloofd met Edmond.

Uit jaloezie schrijven de drie heren een brief, waarin Edmond vals beschuldigd wordt als Bonapartist. Edmond wordt opgepakt op zijn huwelijksdag. Bij de officier van justitie Villefort, blijkt dat de brief die Edmond naar Parijs zou moeten brengen bestemd is voor ene Noirtier. Dit blijkt de vader te zijn van Villefort. Deze laatste is partisant van de koning, terwijl Noirtoir fervent aanhanger is van Napoleon. Dit wil Villefort graag voor zichzelf houden. Om zijn carriére te redden besluit hij de brief te verbranden en Edmond op te sluiten in Chateau d’If. Een gevangenis op een eiland midden op zee.

Edmond zit uiteindelijk 14 jaar vast in een bedompte kerker met alleen een heel klein gat als raam. Edmond heeft momenten waarop hij het niet meer ziet zitten, maar ook enkele heldere momenten waarbij hij een compleet wraakplan op stelt. De hoop om te ontsnappen wordt alleen maar groter als zijn buurman een tunnel blijkt te graven naar buiten. Echter, in plaats van buiten komt deze tunnel uit in de cel van Edmond. Samen besluiten ze een ontsnappingsplan op te stellen. Uiteindelijk zal Edmond 14 jaar nadat hij vast heeft gezeten alleen ontsnappen. Zijn celgenoot laat hem een enorme rijkdom na op het eiland Monte Cristo. De graaf van Monte Cristo is geboren.

Als graaf van Monte Cristo gaat Edmond weer langs zijn vroegere vijanden en neemt op briljante wijze wraak. Het duurt lang, maar uiteindelijk is hij het die de touwtjes overal in handen heeft. Ik vond het een boeiend boek om te lezen. Het is geen moment saai, er gebeurt genoeg. Het is een boek wat niet voor niets een plekje heeft op de ‘Boeken die je moet lezen voor je sterft’ lijstjes. Ik ben blij dat ik het boek uit de schappen heb gehaald bij de bieb.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.