Boeken

Gone | Verlaten – Michael Grant

‘Wat doe je als alle volwassenen verdwenen zijn?’ Dat is de vraag die gesteld wordt op de kaft van Verlaten. Dit is meteen al een heel interessante vraag. Voor Sam en zijn vrienden wordt dit werkelijkheid. Tijdens de les is zijn leraar het ene moment nog aanwezig, het volgende moment is hij weg. Hij is gewoon weg gepoeft. Maar dan blijkt dat alle volwassenen en kinderen vanaf 15 jaar ook weg zijn. Ook is er een mysterieuze ondoordringbare muur om de stad verschenen. De hele stop is in rep en roer, want alleen de kinderen zijn er nog. De McDonalds staat leeg, geen agenten meer, geen artsen meer. De kleine kinderen zijn hun ouders kwijt, dus wie zorgt er voor hen. Sam wordt door de achtergebleven kinderen ongewild tot leider aangewezen. Maar makkelijk is dat niet. Zeker niet als Caine vanuit de privé school in de stad arriveert met een verdacht uitgebreid plan de campagne. Een aantal kinderen blijken namelijk een soort gave te hebben, Caine wil deze kinderen weg hebben. Het is aan Sam om Caine tegen te houden. Voor hem is het ook een race tegen de klok. De dag dat hij 15 wordt komt ook steeds dichterbij.

Ik ben dit boek vaker tegengekomen. Alhoewel ik niet direct in de doelgroep val, vond ik de reacties op het boek goed genoeg om het ook eens te proberen. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb. Het is een dik boek om te lezen, maar dan heb je ook wat. Het is heel spannend geschreven. Het is moeilijk weg te leggen. Wat mij vooral aansprak waren de fantasy elementen die erin zitten. Sommige kinderen blijken over geheime krachten te beschikken. De personages worden goed vormgegeven. Er zijn veel personages dat wel, maar ze hebben ieder wel hun kwaliteiten. Je hebt ook een duidelijk verschil tussen de goede en de slechte kant. Ook het feit dat de kinderen zullen moeten overleven zonder ouders of andere volwassenen. Het is interessant om te zien hoe ze daarmee omgaan.

Dit boek is in ieder geval een aanrader voor kinderen vanaf 12 jaar. Zeker voor jongens is dit een goed boek. Maar volwassenen die houden van het fantasy of science fiction genre, zullen dit boek kunnen waarderen. Ik ga in ieder geval zeker ook de volgende delen lezen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.