Boeken

Fated (Soulseekers #1) – Alyson Noël

Soulseekers

Fated is het eerste deel in de Soulseekers serie van Alyson Noël. Van dezelfde schrijfster las ik eerder Evermore. Dat heb ik met veel plezier gelezen. Toen ik de Soulseekers serie (de eerste drie boeken) zag liggen op het boekenfestijn heb ik ze meteen meegenomen. Ik ging er voor het gemak van uit dat ik die boeken dan ook goed zou vinden. En voor de prijs hoef ik ze natuurlijk niet te laten liggen.

Ik las het boek in het Engels. De Nederlandse titel van het boek is Bestemming. De kans bestond dat ik de Nederlandse versie al gelezen had. De kaft van het boek ken ik wel, maar ik had het nog niet gelezen. Het verhaal kwam me in ieder geval niet heel bekend voor. Alhoewel er wel genoeg elementen in zitten uit andere soortgelijke verhalen. Dat doet verder niets af aan het dit boek, want het is origineel genoeg.

Fated gaat over de 16-jarige Daire Santos. Haar moeder werkt als visagiste bij de film, waardoor ze de hele wereld over reizen. Daire volgt school via internet en blijft nooit lang genoeg op één plek om echt vrienden te maken. Diare krijgt steeds meer visioenen over kraaien en steeds dezelfde jongen. Op een bepaald punt draait ze helemaal door. Iedereen om haar heen verklaart haar voor gek. Dan verschijnt oma Paloma ten tonele. Het is de moeder van haar vader die ze nog nooit heeft gezien. Ze besluit een tijdje bij haar te blijven in het kleine gehucht Enchantment waar niets te beleven valt. Van Paloma leert ze over de mysterieuze wereld van de zoekers, reizigers die tussen de verschillende werelden tussen leven en dood kunnen reizen.

Daire is echt de persoon die je verwacht in een young adult boek. Ze voelt zich nergens thuis en de relatie met haar moeder is niet heel goed. In Enchantment gaat ze naar een echte school en dat is ze niet meer gewend. Hier moet ze zich ook staande zien te houden tussen de verschillende groepen. En dan krijgt ze ook nog aandacht van twee jongens. Een tweeling. Eén goed en een slecht. Dat is allemaal heel Vampire Diaries. Dit klinkt ook allemaal als een simpel liefdesverhaaltje, maar er is meer.

Het is duidelijk dat Fated het eerste deel is in de serie. De opleiding van Daire in het bovennatuurlijke wordt heel uitgebreid beschreven. Aan de ene kant maakt dat het verhaal wat langdradig, maar van de andere kant maakt dat het verhaal ook interessant. In plaats van vampieren en weerwolven gaat nu meer om spirituele magie. Vooral het sjamanisme zoals je dat kent van indianen staat in dit boek centraal. Dat is weer eens wat anders.

Het is niet zo dat het verhaal niet spannend is. Er zitten zeker wat spannende elementen in. Daire wordt door Paloma ook gewaarschuwd voor de familie Richter. Zij zijn al eeuwenlang de vijanden van de familie Santos. Laat die tweeling nu net uit de familie Richter komen. De goede kant wordt gevormd door Dace, de duistere kant door Cade. Die laatste doet er alles aan om de macht te krijgen en Daire aan zijn kant te krijgen. Tot nu toe lukt dat nog niet. Maar het einde maakt duidelijk dat het verhaal nog lang niet klaar is. Het begint pas. Gelukkig ligt deel twee al klaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.