Boeken

Evenbeeld – Marianne en Theo Hoogstraaten

Ik zag dit boek al voorbij komen op verschillende blogs, waar het vooral werd aangeraden. Het zou een spannende thriller zijn. Iets wat ik niet direct zou zeggen als ik af ga op de kaft, ondanks dat er ‘literaire thriller’ op de kaft staat. En ja, ik ben bekend met de uitdrukking ‘Don’t judge a book…’. Maar toch leek Evenbeeld mij niet zo’n spannend boek. Tot dat ik al die enthousiaste reacties las. Dat wekte toch mijn nieuwsgierigheid. Op een van de afgelopen zonnige dagen begon ik met lezen, om het boek vervolgens niet meer weg te leggen. Ik heb het in een keer uitgelezen. Het is inderdaad een spannend boek.

Het verhaal is gesplitst in twee delen. In de huidige tijd maak je kennis met Marrit. Marrit is midden twintig en erft van haar oom een oud grachtenpand in Amsterdam en een enorme som geld. Volgens het testament moet het pand wel in de familie blijven. Als ze afziet van de erfenis komt het pand en het geld in bezit van een stichting. Marrit snapt er niet veel van, zeker omdat ze niet eens wist dat haar oom zo ontzettend rijk was.

In het testament is ook opgenomen dat de huidige huurders van de tweede etage per direct moeten vertrekken. Hier stuit Marrit op enige weerstand. Ze vertrouwt het niet en dat is terecht. Ze gaat zelf op onderzoek uit en komt erachter dat haar oom problemen had met een criminele organisatie. Zij hebben het nu op Marrit voorzien. Ze wil zelf graag weten, voordat ze de politie belt, waar ze mee te maken heeft. Haar vriend en haar moeder zijn het daar niet altijd mee eens. Als lezer was ik het eens met hen, maar anders zou het boek lang niet zo spannend zijn geweest.

De gedeeltes met Marrit worden afgewisseld met stukken uit een dagboek van een jonge vrouw, die in 1628 op het VOC schip Batavia terecht komt. Zij was dienstmeid bij een Amsterdamse koopman en raakt zwanger van hem. In Nederlands-Indië wil ze een nieuw leven beginnen met haar kind. Nog tijdens de lange zware overtocht bevalt ze van haar zoon. De omstandigheden zijn bar en boos. In een storm strand de Batavia en zullen de overlevenden moeten overleven op een groep kleine eilandjes. Enkele mannen besluiten de leiding te nemen, maar dat gaat gepaard met de gruwelijkste praktijken. Alles is geoorloofd om te overleven. Er gebeuren dingen die eigenlijk te bizar zijn voor woorden, maar dat overlevingsinstinct lijkt geen grenzen te kennen.

Het zijn twee totaal verschillende verhalen. Ik vond het historische gedeelte het interessantste om te lezen. Het is ook deels gebaseerd op waargebeurde feiten. Hierdoor kom je ook nog wat te weten van de Nederlandse geschiedenis. Uiteindelijk komen beide verhalen weer samen tot een erg spannende ontknoping. Vanaf de eerste bladzijde is het spannend, het is lastig om het boek weg te leggen. Omdat de verschillende verhalen elkaar afwisselen blijft die spanning erin zitten. Je wilt door blijven lezen, totdat je weet wat er met Marrit gebeurt of andersom met de jonge vrouw op de Batavia.

Vanwege de kaft had ik het boek eigenlijk niet direct meegenomen. Maar ik ben blij dat ik die welbekende uitdrukking toch even aan de kant heb gezet. Als ik nog zo’n boek tegenkom met een saaie kaft, ga ik gewoon een poging wagen. En wie weet misschien is dat boek net zo goed als dit.

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.