Boeken

De Boekendief – Markus Zusak

Een paar jaar geleden werkte ik in een boekwinkel. Tijdens die periode heb ik een heel aantal boeken gekregen om te lezen, waaronder ‘De Boekendief’. Het boek kende ik niet en op de kaft stond geen beschrijving. Ik wist dan ook niet wat ik zou moeten verwachten. Het boek is uiteindelijk in mijn boekenkast beland en heeft ruim een jaar gewacht om gelezen te worden. Elke keer vond ik weer een ander boek dat me iets leuker leek. Ik ben er in begonnen en ben niet meer opgehouden met lezen. Zonder het te weten had ik gewoon een van de mooiste boeken ooit op mijn boekenplank staan.

Op de kaft staat de tekst ‘Wanneer de dood een verhaal vertelt kun je maar beter luisteren’. Dus in eerste instantie dacht ik dat het om een thriller ging of iets dergelijks, maar nee het is een mooie roman over een 10-jarig Duits meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Liesel verliest haar broertje tijdens een treinreis die hen beiden naar hun pleeggezin zullen brengen. Bij de begrafenis krijgt ze het doodgravershandboek in handen. Ze kan niet lezen, maar is vastbesloten om dat onder de knie te krijgen. Samen met haar pleegvader Hans Hubermann leert ze lezen en schrijven. Ze krijgt daar geen genoeg van en besluit om boeken te gaan stelen. Ze houdt er ook van om haar eigen verhalen vertellen en te schrijven. Als eind 1940 de joodse Max op de stoep staat veranderd Liesels leven en dat van de Hubermanns op slag. De Hubermanns zijn nog de enige mensen in het dorp die weigeren om zich bij Hitler aan te sluiten. Ze ontfermen zich dan ook over Max en laten hem onderduiken.

‘De Boekendief’ is een boek dat eigenlijk iedereen zou moeten lezen. Ten eerste gaat het over de Tweede Wereldoorlog. Dat is eigenlijk al een reden op zichzelf. Ten tweede is het een verhaal wat vertelt wordt door de dood. Dat is een heel origineel gevonden vertelwijze van de schrijver. De dood heeft het nogal druk, maar heeft wel nog de tijd gevonden om het verhaal te vertellen van Liesel. Door deze wijze van vertellen krijgt het verhaal op bepaalde punten ook iets luchtigs. Het is daarnaast ook een boek wat officieel valt onder de categorie ‘Young Adult’. Dat is ook te merken aan de vaart waarin het geschreven is. Het is een ontzettend dik boek van ruim 500 pagina’s, maar daar merk je weinig van. Alles wordt duidelijk beschreven en het geeft een uitgebreid beeld van de gebeurtenissen tussen 1939 en 1943.

Voor mij is dit een van de mooiste boeken dat ik ooit gelezen heb. Ondanks dat het eigenlijk bedoeld is voor de jong volwassenen onder ons, is het zeker ook voor volwassenen een mooi boek. Het is in ieder geval een echte aanrader. Ook Hollywood heeft het boek inmiddels ontdekt. Vanaf 27 maart 2014 draait de verfilming van dit boek in de bioscoop. Bekijk hieronder alvast de trailer.

 

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.