Boeken

Citadel – Kate Mosse

CKM

Op 28 september zette ik dit boek op mijn ‘currently reading’ plank van Goodreads. Op 28 oktober klikte ik op de knop ‘finished’. Precies een maand heb ik gedaan over dit ruim 600 pagina’s tellende boek. Dat kwam ook goed uit want de maand oktober was ook meteen de ‘ik lees Engels maand’ op initiatief van ‘Met mijn neus in een boek’. Voor deze maand las ik Citadel van Kate Mosse. Een boek wat ik vorig jaar op het boekenfestijn op de kop heb getikt. Sindsdien stond het ongelezen in de kast. Ik vond de oktober Engels maand een mooie gelegenheid om het eens van de plank te halen.

Dit boek heb ik voornamelijk meegenomen vanwege de kaft en omdat ik wel eens van de schrijfster had gehoord. De achterflap heb ik vlug gescand. Ik wist dus eigenlijk niet goed waar het precies over ging. De kaft gaf voor mij de indruk dat het een soort historisch middeleeuws fantasy achtig verhaal zou moeten zijn. Afhankelijk van hoe je het bekijkt zit er wel een vleugje fantasy in. Historisch is het ook, het is voor een deel middeleeuws, maar dat is echt maar voor een deel. Het grootste gedeelte is van iets recentere datum, namelijk de Tweede Wereldoorlog. En dat had ik nu juist niet verwacht. Maar dat neemt niet weg dat dit boek me zeer goed bevallen is.

In het zuid-Franse dorpje Carcassonne (ja het bestaat echt, het is niet alleen een spel) staat een herdenkingsmonument met daarop de namen van Franse verzetsstrijders die in de oorlog actief zijn geweest. Ook staat daarop vermeld dat er twee onbekende vrouwen bij betrokken zijn geweest. Dat was voor Kate Mosse de aanleiding om dit boek te schrijven. Wie waren deze dappere vrouwen die hun leven hebben gegeven om vele andere te redden?

Het boek speelt dus af ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in de streek Midi in het zuiden van Frankrijk. Het is een verhaal met veel hoofdrolspelers. Maar dat is zeker niet storend. Het verhaal laat je al lezend kennis maken met de verschillende personages. Goed en slecht staat lijnrecht tegenover elkaar. Maar wat is goed en wat is slecht in tijden van oorlog? Er zullen keuzes gemaakt moeten worden. Ieder persoon maakt een interessante ontwikkeling door.

Ik heb vaker een boek gelezen met de Tweede Wereldoorlog als achtergrond. Maar dan speelde het voornamelijk in Nederland of Duitsland. Frankrijk was voor mij een nieuwe omgeving wat dat betreft. Het verhaal beperkt zich ook niet tot één bepaalde grote stad. Nee, Citadel speelt zich af in middeleeuwse dorpjes als Carcassonne op het Zuid-Franse platteland. Dat zorgt in dit geval ook voor een extra verhaallijn. Er bestaat namelijk een codex wat het verloop van de strijd zou kunnen veranderen. Iedere partij wil die codex in handen krijgen. Voor het verloop van het verhaal is die lijn voor mijn gevoel niet echt toevoegend. Er gebeuren genoeg spannende dingen zonder die codex. Zoals het er nu in zit had het voor mij ofwel wat meer aandacht mogen krijgen ofwel had het gewoon weggelaten mogen worden.

Maar al met al heb ik genoten van het boek. Met het Engels had ik geen problemen. Af en toe kwam er een Franse zin tussen door, ook dat vond ik geen probleem. Komt mijn examen Frans toch nog van pas ;). Het feit dat het een derde deel in een trilogie blijkt te zijn heb ik niet gemerkt. De overige twee boeken ken ik niet. Maar ik heb niet het idee dat ik wat heb gemist.


Titel: Citadel

Auteur: Kate Mosse

Uitgever: Orion Books

ISBN:9781409101284

Aantal Bladzijde: 692

Genre: Historische Roman

Waardering: 4/5 sterren

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.