Boeken

Hybrid: De Nieuwe Wereld – Greet Illegems

De meeste categorieën van de Reading Challenge waren me wel duidelijk. Er was er een waarvan ik direct dacht, dat wordt een joker. Op de lijst stond de uitdaging om een boek te lezen van een selfpubber. Google moest eraan te pas komen om erachter te komen wat dat was. Een selfpubber blijkt dus iemand te zijn die zijn of haar boek in eigen beheer uitgeeft zonder tussenkomst van een uitgeverij. Maar ja, dan nog een boek vinden wat daarbij past. Inmiddels heb ik het boek gevonden. Voor deze categorie las ik Hybrid: De nieuwe wereld van Greet Illegems.

Op het eerste gezicht sprak het boek me erg aan vanwege de titel en de kaft van het boek. Ik hou van fantasy boeken en dit leek me een boek in dat genre. En dat blijkt ook te kloppen. Ik had het me alleen iets anders voorgesteld. Het verhaal gaat over wees Amina. Ze groeit op in een arme buurt, maar dankzij een wedstrijd wint is een beurs aan het presidentieel college waar normaal gesproken alleen de elite naar toe mogen. Amina valt er ook een beetje buiten, zeker omdat ze zelf wat te verbergen heeft voor de anderen. Ze gaat op schoolreis en daarna verandert alles.

Ik weet nog steeds niet zo goed wat ik van dit boek moet vinden. In de laatste 100 pagina’s vond ik het namelijk pas echt interessant worden. Dan gaat alles in een stroomversnelling en wordt het spannend. Je krijgt dan ook wat meer te weten over wat er met Amina aan de hand is. Daarvoor was het voor mij af en toe een worsteling. Ik heb meerdere malen terug moeten lezen, omdat ik het niet meer volgde. En dat heb ik niet vaak.

Het is een Vlaams boek en heeft dus Vlaams Nederlands taalgebruik. Daar moest ik even aan wennen, maar naarmate het verhaal vorderde begreep ik het steeds beter. Wat me wel een beetje tegenstond was het gebruik van heel veel naar mijn idee onnodige woorden in één zin. Dat leest niet echt prettig. Misschien dat ik ook daar aan gewend was tegen het einde van het boek, want daar leek het minder te zijn.

Er lopen verschillende periodes door elkaar heen. Bij sommige hoofdstukken is netjes aangegeven dat het nu vier jaar later is of twee maanden later. Maar toch was het soms lastig om te bepalen in welke periode het zich nu afspeelt. Ik kreeg het idee dat er van alles door elkaar heen liep. Ook loopt naast de verhaallijn van Amina ook nog een verhaallijn met ene Lucas in de hoofdrol. Hij gaat op wereldreis met zijn vrienden. Uiteindelijk komt wel alles bij elkaar, maar iets meer achtergrond had geen kwaad gekund. Nu is het een beetje een chaos.

Maar zoals ik al zei de laatste 100 pagina’s waren gek genoeg wel zodanig spannend dat ik wel benieuwd ben naar het tweede deel. Aangezien het einde duidelijk open is, ga ik er tenminste van uit dat er een tweede deel moet komen. Misschien dat in dat tweede deel veel wat nu nog onduidelijk is, wat duidelijker wordt. Nu geef ik het boek het voordeel van de twijfel.

2 Comments

  • Marcia

    Hybrid staat al een behoorlijke tijd op mijn TBR-lijstje, maar om de één of andere reden kom ik er steeds niet aan toe. Fijn om zo’n duidelijke recensie te lezen, nu weet ik iets beter wat ik kan verwachten van dit boek!

    • Kim

      Dan ben ik wel benieuwd wat jij ervan vindt. Als ik Goodreads en Hebban bekijk, loopt het aardig uiteen. De een vindt het helemaal geweldig en de ander vindt het helemaal niets.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.