Boeken

Juffrouw Holle – Fleur Brockhus/Karima Belgacem

Het werd wel weer eens tijd voor een Nederlands boek. Ik doe immers mee met de ‘Ik lees Nederlands’ uitdaging voor 2015. De keuze viel op Juffrouw Holle van Fleur Brockhus & Karima Belgacem. Van de eerste las ik al eerder de ‘Urenfabriek’ en dat is me goed bevallen.

Juffrouw Holle  is het verhaal van Rikka en Olivia (Liv). Liv is journaliste en droomt van een carrière als oorlogsjournalist. Maar om de rekeningen te betalen moet ze het voorlopig doen met een baantje bij de Borduurbode. Liv is een echt feestbeest en fladdert heel makkelijk door het leven. Beter laat dan nooit is haar motto. Rikka is perfectionist in alles. Haar leven bestaat uit to-do lijstjes. Alles moet perfect zijn. In plaats van uit te gaan en leuke dingen doen zit ze meestal met haar neus in de studieboeken. Rikka is liever te vroeg dan te laat. De dames kennen elkaar niet, maar ze melden zich beiden aan bij de mysterieuze Juffrouw Holle. In Alpania runt zij een boerderij, waar men tot rust kan komen.

Het verhaal is losjes gebaseerd op het sprookje van Mevrouw Holle die de kussens op schudt om het te laten sneeuwen. Deze Juffrouw Holle schudt de kussentjes op door de dames wijze levenslessen mee te geven. Het is een chicklit met een hoog sprookjesgehalte.

Ook als lezer kun je er wel wat levenslessen uit halen. Rikka en Liv zijn heel erg herkenbaar. Sterker, nog ik had af en toe het idee dat ik zelfs de hoofdrol speelde. Het is een beetje te vergelijken met al die persoonlijkheidstesten die je op school of op je werk moet doen. Daar rolt dan een bepaalde rol uit, waarbij je sterke punten, zwakke punten en valkuilen moet bepalen. Maar dan is dit boek toch een stuk interessanter.

Het verhaal zit goed in elkaar. Het verhaal is geschreven als een sprookje. Behalve het verzonnen Alpania wordt er ook geen andere herkenbare plek genoemd. Het verhaal kan dus overal plaatsvinden. Ik vond het een erg leuk boek om te lezen.

cropped-logo_ikleesnederlands_a_v2

Juffrouw Holle Boek omslag Juffrouw Holle
Fleur Brockhus, Karima O'Flynn,
Chicklit
The House of Books
24 mei 2014
288

Juffrouw Holle is een mysterieuze vrouw die woont op haar biologische boerderij. Ze houdt van rust, reinheid en regelmaat. Elk jaar ontvangt Juffrouw Holle twee ongedurige jonge vrouwen op haar boerderij en brengt ze op onorthodoxe wijze weer op het juiste pad. Olivia is een partyprinses en een ambitieuze journaliste. Helaas zit ze al drie jaar weg te kwijnen op de redactie van de Borduurbode met haar megalomane baas Griselda. De schuchtere, perfectionistische Rikka ziet het leven als een lange lijst met taken die ze moet afvinken. Ruimte voor grenzen is er niet. Laat staan tijd voor gevoelens. Die zijn alleen maar lastig. Juffrouw Holle neemt Olivia en Rikka onder haar hoede. Op de boerderij worden de kussens eens flink opgeschud, tot de veren in het rond dansen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge