Boeken

De Lege Stad – Simone van der Vlugt

Van Simone van der Vlugt las ik al eerder een aantal van haar thrillers. Ook begon ik ooit aan haar historische roman Jacoba, dochter van Holland om vervolgens halverwege te stoppen. Ik kwam er gewoonweg niet doorheen. Met haar historische roman De Lege Stad besloot ik nog eens een poging te wagen. Hier kwam ik dan weer wel doorheen. Misschien dat het onderwerp me meer aansprak, maar De Lege Stad blijkt een mooi boek.

De boek speelt zich af in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. De pasgetrouwde Katja probeert  haar leven zo goed mogelijk vorm te geven. Totdat Rotterdam op 14 mei 1940 wordt getroffen door een zwaar bombardement. Een deel Katja’s familie komt om. Katja neemt samen met haar man de zorg op zich van de overgebleven broertjes en zusjes. Hoe verder de oorlog vordert, hoe moeilijker het wordt om het hoofd boven water te houden.

Het boek beslaat de volledige vijf jaar van de tweede wereldoorlog. Het vormt daarmee een mooi overzicht van de gebeurtenissen ten tijde van de oorlog. In het verhaal komen alle mogelijke verhaallijnen aan bod. Kies je voor de kant van de NSB of kies je voor het verzet. De personages vormen daardoor wel een duidelijk verwachtingspatroon. Maar dat doet niets af aan het verhaal.

Het feit dat het boek de volledige oorlog beslaat, zorgt er wel voor dat het verhaal wel een hoge snelheid heeft. Dit is niet erg voor de leesbaarheid van het boek. Het wordt nergens langdradig. Maar het zorgt er wel voor dat er heel erg veel informatie  in het verhaal komt. Er wordt ook heel veel gebruik gemaakt van tijdsbepalingen. Het is vaak ‘twee weken later’ of ‘de volgende maand’. In dat opzicht was het misschien beter geweest om het boek af te laten spelen binnen een kleiner tijdsbestek.

Maar al met al is dit wel een goed boek. Het is spannend en het leest lekker weg. Voor liefhebbers van romans over de tweede wereldoorlog is dit zeker een aanrader.

Beoordeling: ***

Titel: De Lege Stad
Auteur: Simone van der Vlugt
Genre: Historische Roman
Aantal pagina’s: 268 pagina’s
Uitgeverij: Ambo/Anthos B.V.

 

De Lege Stad Boek omslag De Lege Stad
Simone van der Vlugt
Literaire Thriller
Ambo|Anthos
12 maart 2015
304

Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam getroffen door het zwaarste bombardement dat Nederland ooit heeft gekend. Voor de pasgetrouwde Katja betekent dit het einde van haar onbezorgde leven. De binnenstad waar ze opgroeide, wordt volledig verwoest en bijna de helft van Katja’s familie komt om. Samen met haar man Daniel neemt ze haar overgebleven broertjes en zusjes in huis. Katja is vastbesloten hen door de oorlog heen te helpen. Maar naarmate het leven grimmiger wordt en iedereen zich gedwongen ziet steeds ingewikkeldere keuzes te maken, wordt het elke dag moeilijker om aan dit voornemen te blijven voldoen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply sonja 19 juli 2015 at 11:27

    schrijf ik bij!

  • Leave a Reply

    CommentLuv badge